U patologiji kao dijelu medicinske nauke koja se bavi proučavanjem bolesnih i patoloških procesa organizma registrirana je bolest elefantizma ili elefantijaze, koja podrazumijeva deformaciju dijelova tijela, najčešće donjih ekstremiteta, tj. nogu, a kod muškaraca se javlja i uvećanje mošnji. Kad se doslovno uvećanje mošnji upotrijebiti figurativno, u žargonskom jeziku javlja se izraz „imati (velika) m...“ u značenju imati veliku hrabrost, kuraž. Bolest je bolest, i gluho bilo s njome.

Ali šta bude kad se kod pojedinaca ili u nekoj zajednice ovakva vrsta svojevrsne mentalne bolesti elefantizma ili elefantijaze javlja kao protip nametnutog stava, to je drugo pitanje. „Imati m...“ jeste fraza koja je povezana s pozitivnim značenjem, ali mentalni elefantizam može vrlo lahko dobiti negativnu konotaciju, iako to ne mora biti tako, što svakako zavisi od ugla posmatranja date pojave. Naime, općeprihvaćena konstrukcija „imati m...“ pozitivnog je naboja jer ne znači bolest elefantizma, ali pošto je elefantijaza fiziološka bolest, onda i mentalna elefantijaza može preći u neku vrstu bolesti nerazumnog ponašanja bez pokrića. Naš javni prostor i česti nerazumni stavovi graniče s ovom figurativno uspostavljenom patologijom, pa treba biti oprezan. Zato treba paziti i s riječima i s mentalnom fiziologijom. Nije zgoreg.

***

Dr. sc. Alen Kalajdžija naučni je savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, u kojem je obavljao i funkciju direktora u dvama mandatima. Njegova područja zanimanja jesu lingvistika i historija jezika. Do sada je ukupno objavio 72 rada, uključujući izvorne naučne članke, stručne radove i prikaze, a istovremeno je učestvovao na 54 domaće i međunarodne naučne i stručne konferencije, simpozija i okrugla stola, od čega su 25 učestvovanja od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika. Učestvovao je na više od 60 stručnih tribina i promocija izdanja iz oblasti bosnistike. Urednik je više od 20 izdanja Instituta za jezik, od čega je u 14 izdanja bilo od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika, te je bio recenzent niza različitih naučnih i stručnih djela iz oblasti bosnistike.