Proslavljajući svoju reputaciju kolijevke revolucije, Pariz je u petak započeo svoje treće ljetne olimpijske igre ceremonijom otvaranja dok se vlasti suočavaju sa sumnjivim djelima sabotaže koja je ciljala na vodeću francusku mrežu brzih željeznica.

Široko rasprostranjeni poremećaji u putovanjima izazvani, kako su francuski zvaničnici rekli, koordiniranim paljevinama na prugama velike brzine i kišom u Parizu, pokvarili su ceremoniju dok je globalna publika bila spremna za otvaranje spektakularnih Igara.

Ali početak u 19:30 brzo je podiglo raspoloženje.

Ulozi za Francusku su bili ogromni. Desetine šefova država i vlada bilo je u gradu, a svijet je gledao kako se Pariz pretvara u ogromno pozorište na otvorenom.

Pariška ceremonija odvijala se duž rijeke Sene, pretvarajući ikone grada u pozornice za plesače, pjevače i druge umjetnike.

Kiša koja se natopila gledaoce i sportiste i saobraćajni haos na željezničkim stanicama u Parizu istakli su rizike odvažnih izbora Pariza. Opsežna ceremonija dala je organizatorima veću gužvu za transport, organizaciju i zaštitu nego što bi to bio slučaj da su slijedili primjer prethodnih gradova domaćina Olimpijade koji su otvarani stadionskim predstavama.

Ipak, kako je ceremonija počela, optimizam je rastao da bi Pariz vjeran svom motu koji govori o nepotopivosti.

Kiša ipak nije odgodila ceremoniju i mnoga planirana iznenađenja, pariški organizatori su realizovali svoju namjeru prikazivanja grada i njegovih kultnih spomenika.

Kiša je bila otežavala ceremoniju za hiljade olimpijaca koji su paradirali na čamcima na rijeci Seni i hiljadama gledalaca na njenim obalama i mostovima .

"Naravno, kada organizujete spektakl na otvorenom, više volite dobro vrijeme", rekao je glavni organizator Igara u Parizu Tony Estanguet za France Inter radio.

Ali ceremonija je "osmišljena tako da se može održati po kiši", rekao je on.

Neki gledaoci koji su poslušali savjet organizatora da stignu mnogo ranije duž rute ceremonije bili su ljuti zbog dugog čekanja da stignu na svoja mjesta.

„Pariz je bio sjajan, ali bilo šta što ima veze sa Olimpijskim igrama i širenje informacija je bilo užasno“, rekao je Tony Gawne, 54-godišnji Teksašanin koji se pojavio šest sati ranije sa svojom suprugom.

“Kada potrošite 6.000 dolara na dvije karte, pa, to je malo frustrirajuće.”

Ali Pariz ima dosta asova u rukavu. Ajfelov toranj, čija se glava još uvijek vidi ispod oblaka, katedrala Notr Dam — obnovljena iz pepela požara 2019., Muzej Luvr i drugi kultni spomenici su dio ceremonije otvaranja. Nagrađivani pozorišni redatelj Thomas Jolly, kreativni um programa, koristio je prepoznatljivi gradski pejzaž Pariza cink sivih krovova kao igralište za svoju maštu.

Njegov zadatak: Ispričati priču o Francuskoj, njenom narodu, njihovoj historiji i suštini na način koji ostavlja neizbrisiv trag na olimpijsku publiku. Osvježite imidž i samopouzdanje francuske prijestolnice koja je više puta bila pogođena smrtonosnim ekstremističkim napadima. Zabilježite kako Pariz također ima za cilj da ponovo pokrene Olimpijske igre.


To je veliko pitanje. Dakle, Pariz postaje veliki, veoma veliki. To važi i za sigurnost. Veliki ograđeni dijelovi centralnog Pariza zatvoreni su za one koji nemaju propusnice, a nebo tokom ceremonije biće zona zabranjenog letenja oko 150 kilometara.

Mnogi detalji spektakla koji će se protezati kroz zalazak sunca i parišku noć ostaju strogo čuvane tajne. Lady Gaga je viđena prije nastupa kako pjeva za zagrijavanje. Podigla je ruku i mahnula. Francuski mediji su kao moguće među hiljadama izvođača spomenuli i Céline Dion i zvijezde iz Francuske.

Jolly je također nedavno snimljen kako gleda mlažnjake francuskog zrakoplovstva kako vježbaju kako nacrtati srce na pariškom nebu sa tragovima obojenog dima.

Fudbalska ikona Zinedin Zidan, koji je doveo Francusku do ekstaze Svjetskog prvenstva 1998. godine, je među nagađanjima ko bi mogao da zapali olimpijski plamen. Drugi prijedlog je da bi organizatori mogli odati tu čast preživjelima u napadima Islamske države 2015. i bombaša samoubicama koji su ubili 130 ljudi u Parizu i okolini.

Identitet konačnih nosilaca baklji je najveća tajna zemlje. Estanguet je u petak ujutro rekao da samo on zna "ličnost ili sportistu" i da još uvijek nije rekao toj osobi.

„Planiram da kažem posljednjem prijevozniku danas“, rekao je. “On ili ona ne znaju.”

Sportisti će paradirati čamcima na ruti istok-zapad duž 6 kilometara (skoro 4 milje) dijela Sene. Gledat će 320.000 onih koji plaćaju i imaju karte, kao i mnogi drugi sa balkona i prozora.

Tokom vodene avanture sportista, pred njima će se razotkriti Pariz. Proći će pored historijskih znamenitosti koje su privremeno pretvorene u arene za olimpijske sportove.

Concorde Plaza, gdje su francuski revolucionari giljotinirali kralja Luja XVI i druge kraljevske porodice, sada ugošćujući skejtbord i druge sportove, i Grand Palais od željeza, kamena i stakla, mjesto za mačevanje i tekvondo.

Počivalište Napoleona Bonaparte sa zlatnom kupolom, pozadina za olimpijsko streličarstvo, i Ajfelov toranj, koji je donirao komade gvožđa koji su umetnuti u zlatne, srebrne i bronzane olimpijske medalje za 32 sportske discipline sa 329 odličja.

Do 45.000 policajaca i žandarma, plus 10.000 vojnika, čuvat će ceremoniju i njene VIP goste, uz predsjednika MOK-a Thomasa Bacha i Macrona.

Cilj Pariza, rekao je Estanguet, je "da pokaže cijelom svijetu i svim Francuzima da smo u ovoj zemlji sposobni za izuzetne stvari."