Nakon provođenja akcije "Black Tie 2", kako se otkrivaju novi detalji istrage, reakcije u javnosti se ne stišavaju.

Posebno je zanimljivo kako na šokantne detalje o kriminalnoj narko organizaciji koja je "žarila i palila" po Bosni i Hercegovini reguje “selefijska zajednica” koja je u većoj mjeri, posebno u Sarajevu, postala dio šireg društveno-političkog projekta zvanog Narod i Pravda.

Iako su se Bošnjaci odmah nakon Agresije suočili sa političkim podjelama nijedna stranka nije uspjela da Bošnjake podjeli na vjerskoj (akaidskoj) osnovi kao što je to uradio NiP uz pomoć pojedinih daija, ali i imama i drugih autoriteta unutar Islamske zajednice.

Na ovu opasnu pojavu više puta smo u "Stavu" upozoravali.

Metedologija osnivanja i izgradnje NiP je uvozni know how, koji neodoljivo podsjeća na slične projekte u većinskim muslimanskim državama koji služe za zadovoljavanje interesa imperijalnog Zapada.

Nakon što se dogodi vjerski raskol ili podjela u tu raspuklinu svašta može stati. Pa i to da se ohalali narko kartel.

Na društvenim mrežama nakon hayatove nedeljne "Istrage" razvila se burna diskusija o odgovornosti selfijskih daija koji su pozivali svoje sljedbenike da podrže i glasaju za NiP.

Kenan Bjelić piše “Rezime večerašnje "Istrage":

"Prepiske putem Sky aplikacije pokazuju da je NIP nastao kao želja vođe narko-kartela Gačanina da ovlada politikom u BiH, tj. da stvori novu političku stranku NIP koja će mu biti na usluzi kao i policijske i lokalne strukture koje budu pod kontrolom te stranke. Sve to je odrađeno i ostvareno u kratkom periodu uz pomoć narko-kapitala”, piše Kenan Bjelić iz Mostara. On je svršenik mostarske medrese i fakulteta u Medini.

U komentarima na njegov osvrt posebno se ističe stav:

“I opet bi se sad sve NiP dzematlije prije posafali iza Tita da im sad dodje nego tebe brate, ljudi ne popustaju. Ako se ikad pokaju treba ih u zadnjim safovima drzati i na distanci, bas kako su govorili za neke koji su podrzavali odlazak u isil. Od mene licno im halala nema.”

Pojedini u komentarima prave razliku između “braće” i daija "koje su podržale 'hadžiju' Dinokija".

“Nije problem u 'braći' problem je u daijama koji su stupile u te vode lobiranja braće za 'hadžiju' dinokija. Braća se ugledaju u učene i pod plaštom vjere to rade što rade, a dinokijo je to dobro znao i iskoristio pojedine daije da se sa te "vjerske" strane začini sve to.”

Jedna od konstatcija u komentarima se poklapa sa ranijim pisanjem "Stava", a to je da oni koji su dali "prisegu" NiP-u i dalje ne odustaju:

“Naravno brate da je glavni problem u njima, ali ovi drugi ni poslije svega ne odustaju od te ideje. Mislim da je jedina razlika sto su kod ucenih krupni interesi u pitanju a kod brace sitni.”

Bila je to vrlo nepirodna i brza transformacija od idelogije “glasanje je haram” do nasjedanja na “Dinin sihir govora".

U maju 2023. godine u "Stavu" smo u tekstu PARALELE S HISTORIJSKE CRVENE LINIJE VREMENA: Abdulvehab, Sisi, Gülen, Konaković... opisali ideološku, historijsku, neokolonijalnu i geopolitičku pozadinu NiP-a.

Sa narko kartelom “Tito i Dino” dobili smo potpuni spoj latinoameričke demokratije po američkom ukusu i bliskoistočne ideološki podobne političke strukture među Bošnjacima.

"Na ovu podvalu na početku su nasjeli mnogi pojedinci koji su vjerski praktikanti i patriote, ali njihovi psihološko-socijalni profili otkrivaju da su bili pogodni za manipulaciju. Među njima je bilo mnogo selefijskih daija, ali i hodža te onih bliskih sufizmu koji su nasjeli na Konakovićev „sihir govora“.

Kako je vrijeme prolazilo, sve je više bilo onih koji su shvatili da su prevareni, ali za sada, osim ljutnje, izostaje masovnije javno odricanje, što će trajati sve do onog trenutka dok politička dekonstrukcija Elmedina Konakovića ne postane neka vrsta pomodarstva, što je posve u duhu dosadašnjih navika povodljivih Bošnjaka", upozoravali smo u "Stavu" prije dvije godine.