Prema njihovoj web-stranici, Democ je nevladina organizacija koja  okuplja novinare, naučnike i medijske radnike s ciljem praćenja, dokumentiranja i analiziranja antidemokratskih pokreta. Kako kažu fokusiraju se na razumijevanje kako te snage djeluju, zašto jačaju i kako im se može suprotstaviti. Projekti su im financirani od njemački državnih agencija i ministarstava, na primjer od ministarstva za vanjske poslove.

Svoj su fokus 5. 9. 2024 u ovom videu, usmjerili na palestinsku maramu kufiju, pokušavajući je prikazati kao simbol nečega što ona nikada nije bila – simbol nacizma.

U videu se muftija jeruzalemski opisuje kao arapski nacionalista koji je navodno obožavao Hitlera i pozivao na pogrome nad Jevrejima. Nadalje, tvrdi se da je tokom nacističke vlladavine muftija lično natjerao Palestince da nose kufiju kako bi se lakše prepoznavali. Prema spikerici u videu, kufija je na taj način postala simbol palestinske muškosti.

Naglašavanje muškosti kod naci-potomaka percipirano je kao izraz ekstremizma.

Kufija nije nikakav izraz muškosti, nego palestinska narodna nošnja.

Ovakva interpretacija - direktno povezivanje palestinske narodne nošnje sa nacizmom je vrijedno pohvale njihovoga pretka Goebbelsa.

Po ovoj logici svi koji trenutno nose Hugo Boss odjeću su nacisti ili naci-simpatizeri. Hugo Boss se pridružio Nacističkoj stranci 1931. i proizvodio uniforme za SS, SA i Hitlerovu omladinu.

Koristio je robovsku radnu snagu, zbog čega su 1999. godine preživjeli Holokausta pokrenuli pravni postupak protiv kompanije u SAD-u.

Međutim, ono što posebno izaziva zabrinutost jeste način na koji video povezuje muftiju sa Hitlerom, bez spomena monstruoznih djela Adolfa Hitlera. Bez spomena da je molumnik bio opsjednut istrebljenjem Jevreja i konačnim rješenjem - Endlösung. Ni rijeöi o tome. Umjesto toga, video naglašava da je jerusalimski muftija bio taj koji je zazivao pogrome nad Jevrejima, te da je kufija direktno povezana sa nacizmom. Ovakva propaganda, podsjeća na Goebbelsovu nacističku metodologiju  - na laganje.

Ovo je dokaz da se njemačko društvo nikada nije istinski denacificiralo.

Interesantno je da, uprkos svim tvrdnjama u videu, nema niti jedne fotografije velikog muftije al-Husseinija sa kufijom, što dodatno dovodi u pitanje autentičnost iznesenih tvrdnji.

Postoje fotografije Nelsona Mandele sa kufijom, po njemačkoj logici i on je onda nacista.

Pa, o čemu se ovdje zapravo radi?

Radi se o projektu koji ima za cilj prebacivanje krivice za Holokaust na muslimane. Kroz postepeno medijsko kadriranje (framing) i kondicioniranje javnog mnijenja, muslimani se sve više prikazuju kao nacisti, dok Nijemci postaju "novi Jevreji", a islam se predstavlja kao fašizam.