Delegati HDZ-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine otvoreno novinara brane Zorana Krešića, koji napada na ustavni poredak Federacije BiH i zagovara vraćanje Herceg-Bosne, zločinačke tvorevine presuđene pred Međunarodnim sudom u Hagu. Hrvatski delegati smatraju ga odličnim kandidatom za Upravni odbor Federalne TV. Nakon reagiranja iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, koja se usprotivila Krešićevom izboru, Čovićev HDZ počeo se otvoreno srpdati s Amerikancima, gotovo identično kao što to radi i Dodik.

“Sjedinjene Američke Države oštro osuđuju i odbacuju nedavne komentare kandidata za člana Upravnog odbora TV Federacije BiH. Njegovi sramotni pozivi na daljnju podjelu Bosne i Hercegovine i blokadu funkcioniranja Federacije BiH su destruktivni, neodgovorni i nedosljedni izgradnji zajedničke, multietničke budućnosti unutar euroatlantskih institucija.”

Nakon što su brutalno odbacili Murphyjeve reakcije za južnu gasnu interkonekciju, sada su, usprkos američkim stavovima, podržali Krešića. Američka politika je ponižena i degradirana jer su je temeljili na potpuno pogrešnim osnovama – na isključivoj krivici bošnjačke komponente za stanje u Bosni i Hercegovini. Dodatno je i “trojka” stala uz imenovanaje Krešića prema izjavama Mirsada Čamdžića, člana Komisije za informiranje Parlamenta FBiH.

Ni ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković nije reagirao na podršku koju je Krešiću dao Ministar vanjski poslova Hrvatske Goran Grlić-Radman. Ovo hrvatsko udaranje po Bosni i Hercegovini kulminiralo je izjavama Andreja Plenkovića, hrvatskog premijera, tokom posjete Bosni i Hercegovini.

“Ja mislim da su i presude Sejdić-Finci i sve ostale donesene na tom sudu (Sudu za ljudska prva u Strasbourgu, op.a.) jedan pravni put ostvarivanja političkih ciljeva. Bosna i Hercegovina postoji na temeljima onoga što se nažalost dogodilo između 1991. i 1995. godine i onoga što je dogovoreno kako je zemlja ustrojena. To su nastojanja da se kroz praksu ESLJP nešto promijeni. Međutim, bit dogovora nije bila dogovarana na slučajevima pred ESLJP. Bila je dogovarana među državnicima. Ključnim svjetskim državnicima i ključnim političarima koji su predstavljali narode Bosne i Hercegovine. Presude ESLJP su fabrikovane. To znaju svi”, rekao je Plenković.

Očekivalo se da će neko na ovo političko nasilje odgovoriti. O ovoj izjavi nešto su se malo raspričali u “trojci”, ali mlako i nedovoljno. Trebalo je da se makar jedan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine za ovu Plenkovićevu izjavu obrati Evropskom sudu za ljudska prava. Zar je jednom premijeru države članice Evropske unije dopušteno ovakvo degradirati najviše evropske sudske institucije koje štite ljudska prava i osnovne slobode, koje su temeljne vrijednosti Evropske unije?

U Hrvatskoj su već pokazali da ne poštuje ni presude pred Međunarodnim sudom u Hagu?

Nakon bijega Zorana Galića, zamjenika direktora SIPA-e, u Hrvatsku, zanimljivo je da su u njegovu odbranu uz hrvatske kadrove u državnim institucijama stali i srpski kadrovi. Oni smatraju da Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine mora provesti disciplinski postupak i konačnom odlukom utvrditi težu povredu službene dužnosti kao pretpostavku da predloži razrješenje, a ne smjenu? Postupak razrješenja može trajati mjesecima pa čak i godinama?! Ovdje su stvari kristalno jasne. Sud Bosne i Hercegovine raspisao je crvenu Interpolovu potjernicu za bjeguncem od zakona Galićem, koji je pobjegao u Hrvatsku da izbjegne krivični postupak u Bosni i Hercegovini.

Ministar sigurnosti Nenad Nešić, predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, direktor SIPA-e Darko Ćulum i sva hrvatsko-srpska bratija koja je protiv smjene Galića, štiti kriminal i visoku korupciju. Ni Konaković, ni Nikšić, nažalost ni mediji, nisu upitali Andreja Plenkovića je li Sud Bosne i Hercegovine “isfabricirao” slučaj Galić (najviše rangirani HDZ-ov policajac u Bosni i Hercegovini) pa je zato dobio utočište od krivičnog progona u Hrvatskoj, članici Evropske unije, koja zakonom štiti kriminal i visoku korupciju?

Plenković zna govoriti da Hrvatska podržava evropski put Bosne i Hercegovine. Pa zašto onda štite kriminal i korupciju? Znaju li to u evropskim institucijama? Na primjeru odbrane likova poput Galića i Krešića ogleda se opskurna politika oba HDZ-a. Ovakve “europske” vrednote i “europski” zakoni ne vode u Evropsku uniju. Takav “europski” put vodi nas u nedođiju.

Kriminalci bježe iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniji i ondje dobivaju sigurno utočište? Kako to objasniti građanima Bosne i Hercegovine? Vladavina prava ili kriminala? Hrvatska ne isporučuje Bosni i Hercegovini svoje državljane, to jest kriminalce. Da Galić ili drugi za kojima je raspisana crvena Interpolova potjernica kroči u bilo koju drugu državu Evropske unije bio bi uhapšen. Samo je u Hrvatskoj zaštićen.

Svi Hrvati iz Bosne i Hercegovine imaju državljanstvo Hrvatske, to jest Evropske unije. Osim te beneficije ako su krivično progonjeni u Bosni i Hercegovini, na vrijeme se ispale u Hrvatsku gdje su zaštićeni. Zna li predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen o ovoj kriminalnoj zaštiti s blagoslovom Evropske unije?

Europski uhidbeni nalog sudska je odluka koju izdaje pravosudno tijelo države članice Evropske unije s ciljem hapšenja i predaje tražene osobe od strane druge države članice a radi vođenja kaznenog progona ili izvršenja kazne zatvora. Riječ je o alatu koji je ojačao saradnju između pravosudnih tijela država članica, a na temelju načela međusobnog priznavanja odluka u kaznenim djelima.

Europski uhidbeni nalog temelji se na Okvirnoj odluci koju je Vijeće usvojilo 2002. i izmijenilo 2009. godine.

Ali vijest od 21. augusta 2024. godine zapečatila je ovu priču kada je sudac istrage Županijskog suda u Splitu odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora za zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića, za kojim je Sud Bosne i Hercegovine prije nekoliko dana raspisao potjernicu. Sudac Dinko Mešin je rekao: “Sud Bosne i Hercegovine je zatražio njegovo izručenje, zbog čega je priveden istražnom sudiji, a kako je utvrđeno da je hrvatski državljanin, nema osnova za istražni zatvor. S obzirom da Hrvatska ne izručuje svoje građane, istražni sudija je odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora”, ukratko je rekao Mešin.

Tako ti je kad je Evropska unija sigurno mjesto za bjegunce iz Bosne i Hercegovine. Nekada su u nju bježali optuženi i osuđeni za ratne zločine, a danas je Evropska unija utočište optuženih za visoku korupciju u Bosni i Hercegovini s crvenim potjernicama Interpola.

I naravno da će novinare utišavati: “Mi zavisimo od dobre volje Hrvatske kad su u pitanju integracije u Evropsku Uniju i NATO.” Već je viđeno previše ucjena od naših susjeda, a nismo pošteno ni zakoračili prema Evropskoj uniji. Da sve bude kako S-H faktor kaže, Galić će se, uvjeren sam, vratiti u Bosnu i Hercegovinu i bit će uredno penzionisan. Da i to brukanje bude obavljeno pobrinut će se “trojka” s bratskim Dodikovim i Čovićevim redovima.