Druga godišnjica postojanja džamije i Islamskog centra Recep Tayyip Erdogan u Sisku obilježena je svečanom akademijom te obraćanjima visokih uzvanika, javlja Anadolu.

Svečana akademija upriličena je u prostorijama Islamskog centra u Sisku, gdje su se okupili predstavnici religijskih zajednica, predstavnici veleposlanstava i ostali sudionici iz Siska i Hrvatske koji su sudjelovali u izgradnji Islamskog centra ili podržavaju njegov rad i djelovanje.

„Kroz ovu džamiju dobili smo iskrene naše prijatelje koji su se ugradili, utkali i osnažili ili napravili most koji se ne može porušiti, a to je ova džamija zahvaljujući upravo predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu koji je 2016. godine došao na naš poziv na stotu obljetnicu službenog priznanja islama u Republici Hrvatskoj i tada rekao: Mi ćemo, Inshallah napraviti ovu džamiju!“, poručio je okupljenima Muftija Aziz ef. Hasanović.

Muftija je istaknuo kako je Islamski centar u Sisku s džamijom „upotpunjenje multireligijske pozornice u Republici Hrvatskoj“.

Između ostalih, Hasanović se zahvalio Vladi Košiću, biskupu sisačkom koji je nazočio na svečanoj akademiji, a posebno je pozdravio i novoimenovanu veleposlanicu Republike Turkiye u Hrvatskoj Nurdan Erpulat Altuntas.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić poručio je kako u Bosni i Hercegovini s radošću prate događanja u Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj, kao i sve realizirane projekte.

„Vidimo da je to zaista primjer jedne manjinske zajednice koja ima riješeno manjinsko pitanje s državom, i kako se često kaže, koja je primjer, urnek, za rješavanje svih pitanja u Europskoj uniji i svijetu. Zahvalni smo muslimanima koji žive u duhu vjere ovdje u Hrvatskoj i svima koji to prepoznaju“, izjavio je Kudić.

Domaćin skupa, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sisak Alem ef. Crnkić, pozdravio je uzvanike te se prisjetio svih napora koji su prethodili izgradnji Islamskog centra u Sisku.

Gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček, koja je sisačku džamiju prozvala „Sisačkom ljepoticom“, ovom je prigodom poručila:

“Bilo tko može sagraditi kuću, ali malo tko može sagraditi dom. Isto tako vjerujem da bilo tko može napraviti bogomolju, ali malo tko može napraviti zajednicu.“

Dodala je kako će Islamska zajednica u Sisku i dalje imati njezinu podršku i podršku Grada Siska kojem je na čelu od 2013. godine.

Na svečanosti je nazočila i Asma Naji Hussein Salim Al Amri, veleposlanica Države Katar u Republici Hrvatskoj, predstavnik Županije Sisačko-moslavačke, kao i predstavnici turskih institucija u Hrvatskoj te predstavnici lokalnih bošnjačkih asocijacija.

Islamski centar s džamijom u Sisku službeno je otvoren 8. septembra 2022. uz prisustvo predsjednika Republike Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana, hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića te velikog broja visokih uzvanika iz svijeta i Hrvatske.