Sinoć je u Budimpešti odigrana utakmica Lige nacija između Belgije i Izraela, koja je završila pobjedom Belgije rezultatom 3:1. Iako je sportski aspekt utakmice bio uzbudljiv, pažnju javnosti privukla je odluka belgijskih gradova da odbiju ugostiti izraelsku reprezentaciju.

Utakmica je prvobitno trebala biti odigrana u Belgiji, ali nijedan belgijski grad nije želio preuzeti domaćinstvo zbog sigurnosnih razloga. Gradovi poput Bruxellesa, Liegea, Leuvena, Antwerpena i Bruggea izrazili su zabrinutost zbog mogućih prosvjeda i kontraprotesta koji bi mogli ugroziti sigurnost građana, posjetitelja i igrača.

Briselski vijećnik za sport Benoit Hellings izjavio je: “S obzirom na dramatičnu situaciju u Gazi i geopolitički šok koji je to izazvalo, utakmica se neće igrati u gradu Bruxellesu zbog sigurnosti posjetitelja, igrača i građana. Utakmica nosi nerazmjernu opasnost, čak i ako se odigra iza zatvorenih vrata”.

Ova situacija predstavlja veliki udarac za belgijski nogometni savez, koji je prošlu godinu završio s gubitkom od 12 miliona eura. Neodigravanjem utakmice na domaćem tlu, savez će izgubiti očekivani prihod od milion eura te će još morati platiti putne troškove i najam stadiona u Mađarskoj.

Dok traje genocid u Gazi, Izrael će sve teže nalaziti zemlje koje su spremne ugostiti njihove utakmice. Politička osjetljivost i sigurnosni rizici povezani s izraelskom reprezentacijom postaju sve veći izazov za organizatore sportskih događaja širom svijeta.

Uprkos ovim izazovima, atmosfera na stadionu u Budimpešti bila je odlična, a navijači su uživali u vrhunskoj fudbalskoj predstavi. Kevin De Bruyne postigao je dva gola za Belgiju, dok je treći gol postigao Youri Tielemans. Jedini gol za Izrael bio je autogol Timothyja Castagnea.

Ova pobjeda Belgiji donosi važne bodove u Ligi nacija i dodatno učvršćuje njihovu poziciju među najboljim evropskim reprezentacijama.