Ući u proceduru s visokim faktorom rizika znači svjesno ići dalje uprkos neispunjenju određenih potrebnih ili barem dovoljnih uslova, za šta već imamo i tačno određen lijepi narodni izraz – zarizikati, ili kako bi Britanac, Australac ili Amerikanac rekao – To take a risk, što znači uzeti ili preuzeti rizik na sebe i vidjeti hoće li se to u konačnici isplatiti. Francuz ima risque, Španac riesgo, Nijemac Risiko, što su po svemu sudeći talijanske izvedenice, jer Talijan ima risco (riscio, rischio) te riscare, kao naše rizikovati ili riskirati, što je u prvom redu moglo označavati rizik od gubitka broda, robe ili druge imovine, pa se kasnije proširilo u cijelu ekonomsku sferu da označi neku šansu u određenom ekonomskom poduhvatu. Također, izvorno je rizk označavao i plaću najamnika ili dnevnicu, pa postaje jasno zašto se rizik uzima ili preuzima ili postaje jasnije zašto u rizikovanju imamo oskudicu ili određenu manjkavost (nepotpunost) – nismo platili, uplatili ili isplatili, a očekujemo da nam se isplati...

U islamskoj tradiciji vrednuje se trud po pravilu da se najamnik plati čim posao bude gotov, prije nego što mu se osuši proliveni znoj, a mi riječ rizk ili risk koristimo da označimo opskrbu, pa preko toga najčešće hranu ili nafaku. Međutim, opskrba može imati različite vidove i podrazumijevati i fizičku i duhovnu dimenziju.

Allahovo ime Er-Rezzak (ألرَّزَّاق) znači Opskrbitelj, Koji daje opskrbu, opskrbljuje. Po Kur’anu, nekada je opskrba materijalno bogatstvo, nekada je to kiša koja pada i oživljava prirodu, nekada su to različiti plodovi, nekada su to potomci ali i supružnici.

Kur’anski korijen ra-za-kaf (ر ز ق) daje 123 primjera riječi iz iste porodice.

Kao Sveopći Provajder, Opskrbitelj, Serviser ili Snabdjevač, izraz Er-Rezzak (ألرَّزَّاق) u Kur'anu se tačno u ovom obliku nalazi samo jednom:

إِنَّ اللَّهَ هُوَ الرَّزَّاقُ ذُو الْقُوَّةِ الْمَتِينُ

Zaista, Allah – On je Opskrbitelj, Moćni, Jaki.

(Kur’an, 51: 58)

Prethodnim, kao da se hoće reći da je jedino On pravi Opskrbitelj, baš kao kada Ga jednom Isa, a. s., oslovljava kao: Ti si Najbolji od opskrbljivača – وَارْزُقْنَا وَأَنْتَ خَيْرُ الرَّازِقِينَ (Kur'an, 5: 114 – dio ajeta), kada traži trpezu s neba, ili kada Allah, dž. š., za Zemlju kaže:

وَجَعَلْنَا لَكُمْ فِيهَا مَعَايِشَ وَمَنْ لَسْتُمْ لَهُ بِرَازِقِينَ

I Mi smo vam na njoj osigurali sredstva za život, a i onima koje vi ne opskrbljujete. (Kur'an, 15: 20)

Također, još četiri puta Gospodar direktno za sebe kaže da je Hajru-r-Razikin (خَيْرُ الرَّازِقِينَ), tri puta kao On je Najbolji od opskrbljivača/opskrbitelja i jednom kao Allah je Najbolji od ospsrbljivača/opskrbitelja.

Zato i stoji:

وَفِي السَّمَاءِ رِزْقُكُمْ وَمَا تُوعَدُونَ

I na nebu je opskrba vaša i ono šta vam se obećava. (Kur'an, 51: 22)

Pa, ko ima rizk (opskrbu), nema šta da rizikuje.