Vlada Federacije Bosne i Hercegovine "uhvatila" je tempo zaduživanja skoro svake sedmice, baš kao što i održava sjednice.

U utorak se zadužila za skoro 30 miliona KM putem trezorskih zapisa, zaduživanje je bilo aktuelno i posljednja dva dana u aprilu.

Novo zaduženje najavljuje se za 21. maj kada će ponovo aukcijom trezorskih zapisa tražiti novih 30 miliona KM. U oba majska zaduženja radi se o tromjesečnim trezorskim zapisima, odnosno, novac se mora vratiti već u augustu. Ukupno se Vlada FBiH putem trezorskih zapisa zadužila od početka godine za nešto manje od 100 miliona KM.

- Očito dinamiku rashoda ne prati dinamika prihoda i zbog toga Vlada FBiH ide u česta zaduživanja. Na taj način Ministarstvo finansija FBiH nastoji izbjeći i kratkotrajnu situaciju da entitet bude nelikvidan - objašnjava za Faktor Admir Čavalić, federalni zastupnik Stranke za BiH i predsjednik Odbora za ekonomiju i finansijsku politiku Parlamenta FBiH.

Ima i jedan savjet za aktuelnu vlast.

- Ovo je tipičan primjer kada se ne treba hvaliti rekordnim budžetom koji se, očigledno, mora održavati zaduživanjem - ističe Čavalić.

Podsjetimo, krajem januara u Parlamentu FBiH usvojen je budžet u iznosu od skoro 7,5 milijardi KM.

Tada je federalni ministar finansija Toni Kraljević naveo da budžet iznosi 7.474.800.209 KM te da je najveći budžet ikad u FBiH, za pola milijarde KM veći u odnosu na onaj iz 2023.

Naravno, tada niko iz vlasti nije ni spomenuo mogućnost da će se ni četiri mjeseca kasnije FBiH zaduživati iz sedmice u sedmicu, a sve da bi se održao u životu "rekordni budžet".

(FAKTOR)