Norveški fond u vrijednosti od 1,7 triliona dolara imao je investicije u vrijednosti od oko 1,41 milijardi dolara u Izraelu do 30. juna, raspoređene među 77 kompanija, uključujući firme u sektoru nekretnina, bankarstva, energije i telekomunikacija. No, ovo bi se moglo promijeniti i superbogati Fond razmatra da se odrekne kompanija koje krše novu, strožiju interpretaciju etičkih standarda za preduzeća koja pomažu izraelskim operacijama u okupiranim palestinskim teritorijama.

Savjet za etiku za norveški fond od 1,7 triliona dolara poslao je pismo Ministarstvu finansija 30. avgusta, koje je Reuters imao priliku vidjeti, i koje sažima nedavno prošireno tumačenje neetičkog poslovanja. Ova promjena ranije nije prijavljena.

Pismo nije preciziralo koliko i koje kompanije bi mogle biti prodane, ali je sugerisalo da bi to moglo biti mali broj, ukoliko Upravni odbor Centralne banke, koja ima konačnu riječ, slijedi preporuke koje savjet daje.

Već je identificirana jedna kompanija za koju se preporučuje povlačenje investicija prema novoj definiciji. "Savjet za etiku vjeruje da etičke smjernice pružaju osnovu za isključenje još nekoliko kompanija iz Globalnog vladinog penzionog fonda pored onih koje su već isključene," napisao je nadzornik, koristeći službeni naziv za Norveški suvereni fond.

Fond je međunarodni lider u oblasti investicija u zaštiti okoliša, društvenih i upravljačkih (ESG) kriterija. Posjeduje 1,5% svjetskih kotiranih dionica u 8.800 kompanija, a njegova veličina nosi globalni uticaj.

Od početka rata u Gazi u oktobru, etički nadzornik fonda istražuje da li još kompanija prelazi dozvoljene smjernice za investiranje. Pismo je navelo da se očekuje da će opseg isključenja "donekle povećati" prema novoj politici.

Među kompanijama koje bi nadzornik mogao razmatrati su RTX Corp, General Electric i General Dynamics. Prema nevladinim organizacijama (NGO), ove kompanije proizvode oružje koje koristi Izrael u Gazi, gdje je njegova vojna ofenziva ubila skoro 41.000 Palestinaca. Kompanije nisu odmah odgovorile na zahtjeve za komentar.

Fond je imao investicije u vrijednosti od 16 milijardi kruna (1,41 milijardi dolara) u Izraelu do 30. juna, raspoređene među 77 kompanija, uključujući firme u sektoru nekretnina, bankarstva, energije i telekomunikacija. One su činile 0,1% ukupnih investicija fonda.

U vezi sa Gazom, savjet se fokusira na proizvođače oružja u zemljama koje nisu potpisnice Sporazuma o trgovini oružjem iz 2014. godine. "To se prvenstveno odnosi na američke kompanije," navelo su u pismu, bez konkretnih imenovanja.

U pismo se dodaje: "Veoma je malo relevantnih kompanija koje ostaju u fondu." To je dijelom zbog toga što su mnoge američke odbrambene kompanije već bile zabranjene za proizvodnju nuklearnog oružja ili bombi sa cluster municijama.

Etička pravila fonda postavlja norveški Parlament. Ažurirana definicija etike od strane nadzornika djelomično je rezultat julske presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) u vezi sa okupacijom palestinskih teritorija od strane Izraela.

Sud je zauzeo stavove o "nekoliko novih činjenica i pravnih pitanja" koja bi mogla učiniti da "kompanije sa manje direktne povezanosti s kršenjem normi" prekrše etička pravila, navelo je pismo, ne pružajući primjere.

Nova definicija etičkih prekršaja temelji se na nalazu ICJ-a da je "sama okupacija, Izraelova politika naseljavanja i način na koji Izrael koristi prirodne resurse u tim područjima u sukobu s međunarodnim pravom," navodi se u pismu.

Fond je prethodno povukao investicije iz devet kompanija koje posluju u okupiranoj Zapadnoj obali prema prethodnoj politici. Njihove operacije uključuju izgradnju cesta i kuća u izraelskim naseljima u Istočnom Jerusalemu i Zapadnoj obali, te pružanje sistema nadzora za izraelski zid oko Zapadne obale.

Savjet za etiku daje preporuke Upravnom odboru Centralne banke, koja upravlja fondom. Banka često slijedi savjete nadzornika za isključenje firmi, ali ne uvijek.

Banke također mogu obavijestiti kompaniju da promijeni svoje ponašanje ili zatražiti od Uprave fonda da se direktno angažuje s njom. Kompanije označene za povlačenje investicija ne imenuju se dok fond ne proda dionice.