Groznica umjetne inteligencije podigla je Nvidiju na vrh, učinivši je najvrednijom firmom na planeti. Ove je godine rušila rekorde, no sada je nadmašila još jednu koja se neće svidjeti investitorima. Gigant proizvodnje čipova upravo je doživio krah s padom od 9,5%. Pad koji ga je koštao čak 252,4 milijarde eura. To je najveći pad tržišne kapitalizacije neke kompanije u jednom danu u historiji. To je druga epizoda u najmračnijoj sedmici jer se već bilježi pad od 14%. Nije prošlo ni tri mjeseca otkako je firma dotakla Olympus, a sada joj se događa suprotno. Šta se, dakle, događa s Nvidijom?

Slobodni pad kao da ne prestaje. U četvrtak su njenen dionice pale za dodatnih 2% nakon što je Bloomberg objavio da je američki pravosudni sisstem poslao sudske pozive kompaniji u potrazi za dokazima o mogućem kršenju antimonopolskog zakona. Dok se ulagači hvataju za glave, analitičari traže objašnjenja za ovaj fenomen koji ima nekoliko razloga. Prvo, BlackRock, najveći svjetski upravitelj imovinom, objavio je (koincidirajući s jeseni) izvještaj u kome upozorava na određenu zabrinutost među firmama koje su uložile milione dolara u razvoj umjetne inteligencije i koje se, općenito govoreći, boje da koristi neće doći kao brzo kako su očekivali.

Ovo ne utječe samo na Nvidiju, već i na druge firme koje su se kladile na ovu tehnologiju poput Microsofta čije su dionice pale za 1,85%, Applea koji je pao za 2,72% i Googlea koji je pao za 3,94%. Također utječe na proizvođače čipova kao što je TSMC, koji proizvodi grafičke procesorske jedinice visokih performansi za Nvidiju ili Samsung.

"Vidimo nepovezanost između kratkoročnih perspektiva nekih investitora i dugoročnih vizija pružatelja tehnologije i usluga u oblaku", navodi BlackRock u svom izvještaju. To sugerira da dioničari možda trenutno ne vide veliko ulaganje u AI kao najbolju upotrebu kapitala. A nedavni tromjesečni rezultati Googlea, Microsofta, Mete i Amazona pokazali su kolosalnu veličinu potrošnje Big Tech-a za izgradnju infrastrukture za obuku i pokretanje AI modela. Stvar je u tome što bi te kompanije trebale ostvariti pravi prihod ili ROI kako bi održale još jednu rundu implementacije medija, a trenutno ne vidimo da se to ostvaruje.

Nvidia je dobar barometar procvata umjetne inteligencije. Ako su rezultati dobri, to znači da potražnja za AI tehnologijom ostaje velika. Ako su loši, suprotno. Ulagači su s nestrpljenjem iščekivali najnovije podatke iz tromjesečnog izvještaja kao znake zdravlja sektora i, iako su bili dobri, većinu su razočarali. Ukratko: tromjesečni prihodi od 30,04 milijarde dolara, porast od 122% i iznad očekivanja tržišta. Također neto dobit od 16,599 milijardi dolara (rast od 168%). Međutim, razmatrali su bruto maržu od 75,1% (u poređenju očekivanih 75,5%).

Unatoč nadmašivanju očekivanja i deveterostrukom povećanju vrijednosti od kraja 2022., dionice su pale za 7%. Znak da i spektakularni rezultati mogu razočarati one koji duboko zavlače u džep. Matt Britzman, analitičar u Hargreaves Lansdownu, primijetio je u članku koji je objavio Guardian da se Nvidia suočava s izazovom kako živjeti u skladu s hypeom. "Ne radi se toliko o nadmašivanju procjena, koliko o tržištima koja očekuju da budu nadmašena, a čini se da je veličina nadmašivanja malo razočarala."

 

 

S druge strane, jedan od faktora koji zabrinjavaju njegove kupce bili su proizvodni problemi Blackwella, njegovog najnaprednijeg procesora koji je u fazi lansiranja. Isporuka njegovih Blackwell čipova, koji se sastoje od 208 milijardi tranzistora koji izvode izračune za treniranje jezičnih modela, bit će odgođena. Izvršni direktor, Jensen Huang, prethodno je rekao da će Blackwell ove godine ostvariti "puno" prihoda, ali to će morati pričekati, a još uvijek nema okvirnog datuma.

Dodajmo tome i promjenu scenarija koju niko nije očekivao vidjeti, ili barem ne tako skoro. Američko ministarstvo pravosuđa uručilo je u ponedjeljak sudski poziv Nvidijinim uredima u Santa Clari u Kaliforniji u potrazi za dokazima da je proizvođač čipova možda prekršio antimonopolske zakone. Zvaničnici su zabrinuti da firma možda otežava prelazak na druge dobavljače i kažnjava kupce koji ne koriste isključivo njezine čipove. Regulatori istražuju akviziciju RunAI-ja u aprilu te također ispituju nudi li Nvidia povlaštenu opskrbu i cijene kupcima koji koriste isključivo njenu tehnologiju ili kupuju njene cijele sisteme, prema neimenovanim izvorima.

Kompanija je pod lupom regulatora otkako je postala najvrjedniji proizvođač čipova na svijetu, posebno jer se njena prodaja udvostručila svakog tromjesečja i zasjenila je bivše lidere čipova kao što su Intel i AMD. Kao odgovor na optužbe, Nvidia tvrdi da je svoju tržišnu dominaciju zahvalila kvalitetu svojih proizvoda, koji nude brže performanse. "Pobjeđujemo na temelju zasluga, što se odražava u našim referentnim rezultatima i vrijednosti za kupce", rekli su njezini glasnogovornici. Naposljetku, postavlja se pitanje koliko dugo će uspjeti održati svoju poziciju na postolju, s obzirom da mnogi od njegovih najvećih kupaca (poput Amazona ili Googlea) već razvijaju vlastite čipove.

Teškaši kao što su AMD i Intel (koji, zapravo, prolazi kroz najgoru krizu u desetljećima) ulažu milijarde dolara kako bi poboljšali svoju ponudu AI. Također Samsung Electronics, čija bi ponuda širokopojasne memorije ove godine trebala doživjeti porast potražnje. I Supemicro koji se sve više probija. Ove je godine doživio brutalan rast, zatvorivši 2023. s više od sedam milijardi dolara prihoda i rekordnom dobiti od 640 miliona dolara.

U međuvremenu, startupi privlače ulagače privlačnim razvojem i tehničkim poboljšanjima. Cerebras Systems, startup s 430 zaposlenika, kaže da je čip koji je stvorio 20 puta brži i jeftiniji od Nvidijinog. Firma, čiji su kupci AstraZeneca i klinika Mayo, tvrdi da njen čip obrađuje informacije brže i jeftinije od konkurencije (dostiže brzinu od 1800 izlaznih tokena u sekundi). Njegovo rješenje je povezivanje i rad kao jedan ogromni čip. Čini se da se sve okreće protiv kompanija Jensena Huanga, na žalost ulagača, Nvidijini dani slave mogli bi se približiti kraju.