Kineska obećanja i planovi

Pedesetak afričkih čelnika okupilo se u četvrtak u Pekingu na summitu foruma kinesko-afričke suradnje 2024. godine. Kineski predsjednik Si Jinping obećao je financijsku potporu od preko 360 milijardi juana (45 milijardi eura) tijekom tri godine, od čega je otprilike polovicu dao u obliku zajmova.

“Kina je zainteresirana za produbljivanje suradnje s afričkim zemljama u industriji, poljoprivredi, infrastrukturi, trgovini i odjeći”, rekao je kineski čelnik. “Stojimo rame uz rame, čvrsto se zalažemo za svoja zakonska prava i interese.”

Trgovinski odnosi i ulaganja

U prvoj polovici 2024. Kina je bila najveći afrički trgovinski partner na svijetu, s trgovinom od oko 152 milijarde eura. Kineske tvrtke aktivno su uključene na afrički kontinent u razvoj kritičnih industrijskih resursa, uključujući bakar, zlato i litij, kao i u proizvodnju i preradu mineralnih sirovina te izgradnju infrastrukture kao što su željeznice i ceste.

Reakcije afričkih čelnika

Afrički čelnici općenito pozdravljaju kinesku pomoć, ali inzistiraju na tome da ona bude u većoj mjeri u skladu s razvojnim ciljevima kontinenta.

“Kao dio naših napora na industrijalizaciji, portfelj privatnih ulaganja u Africi mora se proširiti izvan tradicionalne sfere rudarstva i energetskih resursa”, rekao je Moussa Faki Mahamat, predsjednik Komisije Afričke unije.

Inicijative za budućnost

Odražavajući širenje odnosa između Kine i Afrike, Si Jinping predstavio je deset “inicijativnih mjera”, uključujući obuku političara i budućih afričkih čelnika, daljnje otvaranje kineskih tržišta, stručnu i tehničku obuku, političke i ekonomske programe te suradnju s drugim zemljama u zelenoj energiji i subvencije za vojnu pomoć.

Ukidanje carina i vojna pomoć

Kineski predsjednik također najavljuje da će Peking odlučno ukinuti carine na robu iz najsiromašnijih zemalja svijeta, od kojih se 33 nalaze u Africi. Tanzanijski predsjednik Samia Suluhu Hassan, govoreći u ime Istočne Afrike, pozdravlja “novu karakterizaciju odnosa između Kine i Afrike”.

Utjecaj na afričku politiku

Kina je zemlja koja obučava najveći broj vojnih stručnjaka u Africi, a njezina sveobuhvatna obuka u vodstvu i upravljanju daje joj dodatni utjecaj na politiku kontinenta, kaže Paul Nantulua, stručnjak za odnose s Kinom u afričkom centru za strateške studije u DC-u.

“Modernizacija je neotuđivo pravo svih zemalja”, tvrdi Si Jinping. “Ali zapadnjački pristup nanio je ogromnu patnju zemljama u razvoju.”

Povijesni kontekst i izazovi

“Nakon završetka Drugog svjetskog rata, zemlje Trećeg svijeta koje predstavljaju Kina i afričke zemlje postale su neovisne i pokušale ispraviti povijesne nepravde procesa modernizacije”, dodaje.

Pekinški izazov međunarodnom poretku odjekuje u brojnim afričkim zemljama koje se osjećaju napušteno od svojih zapadnih partnera. Mnoge afričke zemlje otvoreno su kritizirale ulogu Sjedinjenih Država u ratu u Ukrajini i odbile osuditi rusku invaziju, zauzevši stav nesvrstanosti koji je doveo do političkih trvenja s DC-om.

Progresivni internacionalizam

“Kao što naša povijest zahtijeva, Južna Afrika će nastaviti slijediti progresivni internacionalizam”, rekao je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa na sastanku sa Si Jinpingom ranije ovog tjedna.

“Oslanjajući se na čvrste temelje solidarnosti, nastavljamo pružati podršku u unapređivanju naših interesa, interesa afričkog kontinenta i južnih zemalja općenito”, dodaje.