Prva pošiljka koncentrata rude iz postrojenja za preradu rude u Varešu  krenula je put Luke Ploče čime je zvanično počela realizacija prvog ugovora o prodaji koncentrata uz prvu milionsku naplatu od međunarodnih kupaca, saopćeno je iz kompanije Adriatic Metals BH. 

Riječ je o ogromnom uspjehu kako za kompaniju Adriatic Metals BH, tako i za Zeničko-dobojski kanton i lokalnu zajednicu u Varešu, a koji će ostvarivati benefite od prodaje prema ugovorenim i zakonom predviđenim obavezama i uslovima. Također, realizacijom prve isporuke koncentrata u rekordnom roku, kompanija je pokazala izvanrednu sposobnost da realizira i operativno upravlja najvećom investicijom u poslijeratnoj BiH.

 - Ponosan sam što smo za manje od tri mjeseca od početka proizvodnje uspjeli ostvariti prvi izvoz i prodaju koncentrata rude iz našeg rudnika, iz Vareša. Čestitao bih svim našim radnicama i radnicima, dobavljačima i svima koji su sudjelovali u tom velikom projektu - izjavio je Paul Cronin, generalni direktor kompanije Adriatic Metals BH, lidera savremenog i održivog rudarenja u ovom dijelu Evrope.

Postrojenje za preradu rude u Varešu kreirano je i podignuto korištenjem najnovije tehnologije vodećih industrijskih proizvođača, uz poštivanje najviših standarda koji se odnose na zaštitu okoliša, zdravlja i sigurnosti. Postrojenje je u potpunosti operativno i radi u skladu s planom proizvodnje.

- U pogonu se trenutno proizvode koncentrati visoke prodajne kvalitete, tj. iznad 2.500g/t srebra i blizu 50 posto cinka, što potvrđuje našu sposobnost da proizvodimo viskokvalitetne koncentrate rude u skladu s komercijalnim zahtjevima svjetskih kupaca - dodao je Cronin.

U narednim mjesecima nastavit će se s preradom materijala kao i postepenim povećavanjem proizvodnje, čime će se dostići sve planirane količine.

 - Sa sve većom dostupnom količinom rudne mase, postrojenje za preradu rude će sada preći na 24-satni rad. U mjesecima koji su pred nama očekujemo dodatno povećanje iskopina. Puni kapacitet proizvodnje trebali bismo ostvariti u četvrtom kvartalu ove godine - zaključio je Cronin.