Kompanija BH Gas od Ministarstva prostornog uređenja FBiH nije dobila urbanističku saglasnost za izgradnju gasovoda Južna interkonekcija.

Negativan odgovor stigao je iz Zapadnohercegovačkog, Livanjskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Pozitivno mišljenje dao je tek Srednjobosanski kanton, prenose Vijesti.ba.

Zastupnik SDA je na sjednici Predstavničkog doma PFBiH Adnan Efendić je ovo pitanje uputio ministru Željku Nediću (HDZ). On je podsjetio da je u ovom domu Prostorni plan bio usvojen 2014. godine, ali da je povučen iz procedure te da ga je u ranijem odgovoru ministar Nedić obavijestio da se provode aktivnosti na vraćanju Prostornog plana u procedure. Efendić je upitao dokle se stiglo da provođenjem aktivnosti?

On je upitao da li je uloga Ministarstva da ovi projekti idu naprijed ili da se projekti opstruiraju, te da li su građani FBiH taoci takve politike i nečinjenja?

"Da bi Ministarstvo izdalo Urbanističku saglasnost, nužno je da dobije saglasnosti kantona na čijem teritoriju se gradi. Ukupno tri su kantona dala negativno mišljenje, jer idejni projekt nije u skladu sa Prostornim planovima tih kanton. Pozitivno mišljenje je došlo samo iz SBK", rekao je Nedić.

On je rekao da Prostorni plan FBiH ne bi imao efekta i da je usvojen, jer nije usklađen sa kantonalnim.

U pitanju je očigledno nova opstrukcija projekta Južne interkonekcije. Kako je od ranije poznato, HDZ ne želi Južnu interkonekciju dok se ne ispune njihovi uslovi za to. A imaju jedan uslov, da projekat ne vodi BH Gas kao državna kompanija sa sjedištem u Sarajevu nego da se u Mostaru osnuje nova kompanija za istu djelatnost kojom će upravljati HDZ. To je ono što HDZ očekuje od „trojke“ da mu omogući i što bi „trojka“ rado podržala da se ne boji reakcije javnosti. U suštini, Bošnjaci bi opet, kao najveći potrošači plina, bili taoci hrvatske i srpske politike koje bi odlučivale kada i koliko Bošnjaci mogu dobiti plina.