Kada je počeo povratak Bošnjaka u Podrinje 2002. godine, nakon one prve faze čišćenja imanja i opremanja stambenih objekata, povratnici su se suočili s najvažnijim pitanjem: Od čega živjeti? U tim godinama Bošnjak nije mogao dobiti nikakav posao u entitetu RS. Jedini izvor prihoda u to vrijeme bila je poljoprivreda, a zemljoradničke zadruge odigrale su vrlo značajnu ulogu u tome. Otkupljivali su krastavce, paprike, maline...

Bio je to jedini izvor prihoda za povratnike Bošnjake. Poljoprivreda je i danas vrlo važna za opstanak Bošnjaka na svojim imanjima u entitetu RS. Jedan od najznačajnijih projekata u tom smislu započeo je 2016. godine, kada je trgovački lanac “Bingo” kupio fabriku “Semberka” iz Janje, koja je bila u stečaju. Odmah nakon pokretanja proizvodnje “Bingo” je uspostavio saradnju s Poljoprivrednom zadrugom “Agrofarmer” Janja, a nešto kasnije i s firmom “Janja Plod”.

Danas u marketima “Bingo” kupci širom Bosne i Hercegovine kupuju sezonsko voće koje od podrinjskih poljoprivrednika otkupljuje “Janja Plod” i plasira u “Bingove” prodavnice, s druge strane krompir i druge povrtlarske kulture potrebne za preradu u fabrici “Semberka” poljoprivrednici “Bingu” prodaju preko zadruge “Agrofarmer”. Prošle godine otkupili su 2.400 tona krompira. Na ovaj način osiguran je opstanak 50 povratničkih porodica koje su kooperanti “Janja Ploda” i 85 porodica kooperanata “Agrofarmera”. U vrijeme kada se mnogi odlučuju da svoju sreću potraže u inostranstvu, “Bingo” je kupovinom “Semberke” direktno doprinio da najmanje 100 porodica ostane na svojim imanjima.

Za ovu godinu “Bingo” i “Semberka” planiraju proširiti saradnju sa semberskim poljoprivrednicima. Plan im je otkupiti više od 5.000 tona poljoprivrednih proizvoda od semberskih poljoprivrednika. Zagarantiran otkup i sigurna isplata ključ su kvalitetne dugoročne saradnje.

Damir Kunosić, zamjenik izvršnog direktora, ukazao je na višestruki značaj ove saradnje. “Ponosni smo na ovaj projekt, jer na ovaj način direktno podržavamo razvoj ove regije. Dogovorili smo otkup više od 3.000 tona krompira, posijanog na 117 hektara u Semberiji i Lijevče Polju”, kazao je zaključivši: “Poređenja radi, to je površina jednaka 200 velikih fudbalskih stadiona. U ovim teškim vremenima proizvođačima i njihovim porodicama pružamo finansijsku sigurnost i osiguran plasmana cjelokupne proizvodnje. Proizvođači tako imaju mogućnost planiranja proizvodnje i budućnosti, dok našim kupcima osiguravamo svježe, kvalitetne i cjenovno pristupačne domaće proizvode.”