Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice pao 4,4 posto, dok je S&P 500 potonuo 4,6 posto, a Nasdaq indeks 4,7 posto.
Niz posljednjih podataka pokazuje da je potražnja na tržištu rada i dalje snažna, pa se može očekivati rast plaća i potrošnje, a to znači da će američka centralna banka nastaviti s povećanjem kamatnih stopa.

Ulagači strahuju da će centralna banka na sjednici u martu povećati ključne kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova, dok se još nedavno očekivalo povećanje za blažih 0,25 bodova.

Povećanje kamata oslabit će potrošnju, a time i gospodarstvo, pa je pitanje samo hoće li uslijediti plitka recesija ili 'mekano prizemljenje' najvećeg svjetskog gospodarstva.

Negativno je na Wall Street krajem sedmice utjecao i kolaps Silicon Valley Bank (SVB), najveći bankrot jedne američke banke od finansijske krize 2008. godine.

Ta banka, koja je godinama finansirala tehnološki sektor, našla se pod pritiskom jer su mnoge start up kompanije počele povlačiti depozite, s obzirom da ovo razdoblje usporavanja privrede nije pogodno za inicijalne javne ponude, niti traženje poduzetničkog kapitala.

Kako bi povećala kapital, ta je banka prvo nedavno prodala raspoložive obveznice, ali uz veliki gubitak. Potom je u srijedu objavila plan za prodaju novih dionica kako bi prikupila 2,25 milijardi dolara svježeg kapitala.

No, to je izazvalo paniku među građanima i poduzetnicima, koji su samo u četvrtak povukli iz banke 42 milijarde dolara depozita, pa je banka dan završila s negativnom gotovinskom bilancom od gotovo milijardu dolara. Zbog toga je regulator u petak zatvorio banku i preuzeo kontrolu nad preostalim depozitima.

Sve to produbilo je zabrinutost ulagača u vezi bankarskog sektora jer se plaše da će agresivno povećanje kamata Feda dovesti do recesije, a time i gubitaka banaka na kreditima.

„Postoji zabrinutost da bi se mogle pojaviti pukotine u finansijskom sistemu zbog agresivnog povećanja kamata Feda. Kolaps SVB-a otvorio je pitanje jesu li problemi širi od samo jedne industrijske banke i jednog dijela privrede”, objašnjava Carol Schleif, direktorica u BMO-u.
I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice pale.