Švicarska policija uhapsila je nekoliko osoba koje su navodno umiješane u prvu upotrebu "samoubilačke kapsule", u kojoj je jedna osoba umrla od gušenja nitrogenom u šumi u kantonu Schaffhausen. Iz kantonalne policije je potvrđeno da je nadležno tužiteljstvo pokrenulo krivičnu obradu protiv uhapšenih zbog poticanja i pomaganja na samoubistvo, dok je kapsula izuzeta, a tijelo preminule osobe prevezeno u mrtvačnicu.

Kako piše dnevnik Blick, prvi korisnik kapsule bio je 64-godišnji američki državljanin koji je dugo patio od akutnih zdravstvenih problema povezanih s teškom imunodeficijencijom. Za korištenje kapsule - nazvane Sarco (skraćenica za sarkofag) - osoba koja želi umrijeti pritišće dugme koje oslobađa veliku količinu nitrogena, zamjenjujući kisik, uzrokujući brzi gubitak svijesti i smrt u roku od oko pet minuta.

Napravu je prije sedam godina izumio australijski aktivista za eutanaziju Philip Nitschke, a radi se o aerodinamičnoj posudi s prozirnim poklopcem u koju se stavlja osoba koja želi umrijeti. Prema izumitelju, smrt nastupa bez boli.

The Last Resort je firma formirana prije nekoliko mjeseci kako bi promovirala uređaj. Finansira se privatnim donacijama i tvrdi da mu je cilj human, a ne zarada od kapsule. Rečeno je da će naplaćivati ​​samo 20 eura za njegovu upotrebu, što je cijena korištenog tekućeg nitrogena.

Privatna kompanija sada se suočava s pravnim posljedicama za poduzimanje prvog koraka, jer su neki kantoni, uključujući Schaffhausen, upozorili da će pokrenuti krivični postupak ako se kapsula koristi na njihovoj teritoriji.

Švicarska ministrica zdravstva Elisabeth Baume-Schneider rekla je na parlamentarnom saslušanju u ponedjeljak da kapsula ne ispunjava kriterije sigurnosti proizvoda i da se ne može plasirati na tržište, te da upotreba nitrogena u kapsuli nije u skladu sa zakonom o hemikalijama.

Švicarska dopušta potpomognuto samoubistvo, koje se razlikuje od eutanazije. Potpomognuto samoubistvo uključuje opskrbu pacijenta supstancom koju će on ili ona unijeti ili dati sami sebi, bez vanjske intervencije, kako bi okončao svoj život.

Da bi se nastavilo, postoje uslovi kao što su da osoba pokazuje sposobnost razlučivanja, da je njegova ili njezina ideja dobro promišljena, a ne proizvod impulsa, da niko na nju ili nju ne vrši nedopušteni utjecaj i da ili je procijenjena od strane specijalista kako bi se potvrdilo da on ili ona pati od ozbiljne patnje. EFE