Izraelska vojska započela je još jedan val napada na Liban. To je navedeno u objavi na njenom X računu, gdje je napisano: "Izraelske odbrambene snage započele su još jedan val napada protiv terorističkih ciljeva Hezbollaha u Libanu."

Libansko ministarstvo zdravstva objavilo je danas da se broj mrtvih u izraelskim napadima na Liban od jučer popeo na 558, uključujući 50 djece. Broj ranjenih je 1.835. Ovo je najsmrtonosnija izraelska ofanziva protiv susjedne zemlje u više od 30 godina.

Izraelska vojska je tokom noći napala "desetke" ciljeva Hezbollaha u južnom Libanu. Libanska milicija kaže da je odgovorila lansiranjem desetaka raketa i da je među napadnutim vojnim ciljevima tvornica eksploziva 60 kilometara unutar Izraela. Suočen s rastućim napetostima u regiji, libanski premijer Najib Mikati najavio je da će otputovati u New York, gdje se održava Generalna skupština UN-a.

Međunarodna zajednica izrazila je zabrinutost zbog porasta nasilja. Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove, Josep Borrell, pozvao je čelnike koji se sastaju u UN-u da posreduju kako bi se izbjegao "potpuni rat"; SAD su rekle da će razgovarati o "konkretnim idejama" sa svojim saveznicima kako bi spriječilo širenje sukoba, a ministri vanjskih poslova G7 upozorili su da regija riskira biti uvučena u širi sukob s "nezamislivim posljedicama".

Izrael je u posljednjih nekoliko sati ubrzao, usmjeravajući sve svoje vojne napore na sjeverni front usred neviđene spirale nasilja koja je u ponedjeljak ostavila 558 mrtvih u Libanu. U onome što očito predstavlja skok u novu fazu rata, vlada i vojska su pokazale da su odlučne uništiti Hezbollahovu infrastrukturu i okružiti njegovog vođu, Hassana Nasrallaha, kojeg vide sve izoliranijeg dok ubijaju njegove pomoćnike.

Bio je to najsmrtonosniji dan u arapskoj zemlji od završetka građanskog rata 1990. godine.

U isto vrijeme, jevrejska država ima hiljade vojnika spremnih za moguću kopnenu invaziju susjedne zemlje.  Najnoviji izraelski pokreti otkrivaju da je vojska odlučila usvojiti s libanskim civilnim stanovništvom istu strategiju razvijenu u Gazi od početka sukoba sedmog oktobra. Telefonskim upozorenjima, lansiranjem letaka, putem medija i društvenim mrežama, poziva ih se da napuste svoja mjesta prebivališta, nešto što su hiljade porodica učinile u ponedjeljak kako bi izbjegle da postanu metama bombi.

 

Sve dok se ne postigne sporazum o prekidu vatre, a njega nema ni na vidiku, Izraelske odbrambene snage (IDF) pokušavaju pod svaku cijenu potisnuti snage Hezbollaha koje su raspoređene bliže izraelskoj teritoriji. Cilj, zbog kojeg sedmicama pojačavaju sjeverni front trupama koje stižu iz Gaze, dvojak je. S jedne strane, kako bi im bilo teže napadati najsjevernije zajednice u Izraelu. S druge strane, spriječiti ih da izvedu kopnene okršaje ili čak invaziju sličnu onoj koju je Hamas izveo sedmog oktobra iz Gaze.

To je potpukovnik Yarden (koji ne želi da mu se objavljuje prezime) objasnio u online razgovoru s nekoliko novinara u nedjelju navečer sa svog mjesta na granici. U to su se vrijeme izraelski borbeni avioni spremali pokrenuti najveću ofanzivu sadašnjeg sukoba na svog sjevernog susjeda. Izrael posebno pokazuje mišiće iz zraka, ali ovaj vojnik upozorava da su u poziciji da odmah krenu u kopnenu invaziju.

"Imamo nekoliko visoko obučenih i visoko motiviranih ofanzivnih divizija koje su spremne, voljne i sposobne izvršiti tu misiju", rekao je, iako je priznao da je vlada ta koja mora dati konačno zeleno svjetlo. Premijer Benjamin Netanyahu to može narediti u bilo kojem trenutku.

U međuvremenu, u planinama uz granicu, vojne snage se pripremaju za moguću naredbu za kopneni napad. "Imamo puno vojnika koncentriranih na granici, spremnih da vlada donese odluku o tome trebamo li pokrenuti veliku kopnenu operaciju", rekao je potpukovnik novinarima. Tokom prošlog mjeseca, rekao je, značajan dio trupa koje su bile raspoređene u Gazi premješten je na sjever suočen s povećanim napetostima i mogućom naredbom za invaziju, koja bi došla od političkog, a ne vojnog establišmenta.

“Ako je na vrhuncu borbi u Pojasu Gaze tamo djelovalo pet divizija, danas postoje samo dvije divizije na jugu. One druge tri divizije nisu isparile. Oni treniraju, odmaraju se i pripremaju za svaku misiju koju vlada od vojske zatraži da izvrši na sjevernom bojnom području”, dodaje, ne želeći iznositi detalje, ali te tri divizije broje čak 15.000 vojnika.