Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u utorak na mogućnost "potpunog rata" dok Izrael nastavlja izvoditi zračne napade na Liban u kojima je dosad poginulo više od 550 ljudi, a Hezbolah uzvraća udarima.

"Rat punih razmjera nije ni u čijem interesu. Iako je situacija eskalirala, diplomatsko rješenje je još uvijek moguće. Zapravo, ostaje jedini put do trajne sigurnosti koji će omogućiti stanovnicima obje zemlje da se bezbjedno vrate svojim domovima", rekao je Biden u obraćanju Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku.

Biden je iskoristio trenutak i optužio Hamas i Hezbolah za nasilje na Bliskom istoku u svom mlakom govoru u GS.

“Svijet se ne smije uplašiti užasima 7. oktobra”, rekao je američki predsjednik. Pozivanje na situaciju na Bliskom istoku u njegovom govoru bilo je mlako, stavljajući cijeli teret dokazivanja na Hamas i Hezbolah, koje je optužio da su započeli rat koji je u toku i podstakli eskalaciji sukoba za koju je on rekao da je SAD pokušava izbjeći od prvog dana.

Kao što je to činio od 7. oktobra, američki predsjednik je ponovio pravo Izraela da se brani i osudio smrt i patnju "hiljada nevinih civila" u pojasu. Sa istim tonom optimizma koji je karakterizirao njegov govor, Biden je rekao: “Iako se situacija pogoršala (u odnosu na eskalaciju u Libanu), još uvijek je moguće rješenje putem pregovora, na čemu Sjedinjene Države rade s Katarom i Egiptom.”

Gaza i Liban zauzeli su tek treće mjesto na listi hitnih pitanja međunarodne zajednice, iza Ukrajine i trgovinske konkurencije sa Kinom. U svom četvrtom govoru pred Generalnom skupštinom UN-a, “i posljednjem”, Bidenje izrazio uvjerenje da je “vrijeme da strane postignu sporazum”. “Ovaj rat se mora završiti” pregovorima koji vode ka rješenju dvije države. Na forumu na kojem je njegov ambasador u više navrata torpedirao rezolucije o prekidu vatre, predsjednikov govor je zvučao mlako. Prihvaćen je i mlakim aplauzom, oskudnijim od onog koji je dobio za aluziju na rat u Ukrajini.