Mohamed Al Fayed upravljao je "mrežom za trgovinu ljudima" koja mu je omogućila zlostavljanje desetina žena u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u, Francuskoj, Maleziji i Dubaiju, prema tvrdnjama advokata koji zastupaju više od 100 žena koje tvrde da su bile žrtve tog egipatskog tajkuna i bivšeg vlasnika robne kuće Harrods, koji je prošle godine umro u dobi od 94 godine.

Nove optužbe dolaze nakon što je Kraljevsko tužiteljstvo dvaput odlučilo ne optužiti Al Fayeda, 2009. i 2015. U oba slučaja – uključujući tužbu 15-godišnjeg dječaka za seksualno zlostavljanje – tužitelji su zaključili da nema dovoljno dokaza da ga optuže.

Tri druge istrage (2018., 2021. i 2023.) također su otvorene kasnije i istražitelji su planirali ispitati egipatskog tajkuna, koji nije svjedočio zbog zdravstvenih razloga nekoliko dana prije smrti.

Prema Richardu Meeranu, jednom od advokata žrtava, koji je govorio za The Times, slučaj Al Fayed "nosi obilježja opsežnog i ekstremnog primjera trgovine ljudima".

Prema izvještaju koji je objavio Daily Mail, Al Fayed je također imao pomoćnicu, pod nadimkom "Blonde Ghislaine", koja je navodno bila zadužena za regrutiranje mladih djevojaka za zadovoljavanje mračnih seksualnih želja egipatskog biznismena. Ovaj nadimak asocira na Ghislaine Maxwell, poznatu po vezi s pedofilom Jeffreyjem Epsteinom i njenoj ulozi u vrbovanju i zlostavljanju mladih djevojaka. Poređenje sugerira da je ova žena dijelila sličan pristup Maxwellu, koristeći svoj šarm i status da manipulira žrtvama i olakša Al Fayedov pristup njima.

Elegantna žena plave kose, često je obilazila bogata područja Londona za volanom Porschea. Njezina je misija bila zavesti atraktivne mlade žene, predstavljajući se kao osoba koja im može otvoriti vrata u svijet luksuza i slave. Uz obećanja o koktelima u ekskluzivnim klubovima i kontaktima u najvišim sferama plela je mrežu povjerenja da bi ih kasnije odvela svom šefu koji ih je potom zlostavljao.

Jedna od mladih žena koja je podijelila svoje iskustvo s Mail Onlineom bila je 19-godišnja studentica. Nakon što je uspostavila vezu sa ženom, pozvana je na sastanak koji ju je odveo u Al Fayedov raskošni penthouse u Park Laneu. Tokom vožnje, mlada žena je upozorena da bi mogla čuti neprimjerene komentare, ali je pozvana da se "igra" s milionerom. Po dolasku u stan našla se u sobi ukrašenoj fotografijama nastalih tokom susreta sa slavnima. No, iluzija se raspršila kada se našla sama pred muškarcem, tada 84-godišnjakom, čiji je prijedlog bio jasan: u zamjenu za izdašnu mjesečnu naknadu i raskošne darove, morala je pristati na seks s njim. Mlada žena je odbila ponudu, na što je Al Fayed odgovorio dajući joj svoj broj telefona kako bi ga mogla nazvati ako se predomisli.

 

 

Priče ove mlade žene nisu usamljen slučaj. Kako sve više žena progovara, njihove uznemirujuće priče pune stranice ebgleskih medija. Neke su ispričale da su im prijetili nakon prijave zlostavljanja. Službenik osiguranja u Al Fayedu upozorio je jednu podnositeljicu pritužbe da bi mogla "doživjeti nesreću" ako nastavi sa tužbom i ta je prijetnja ugušila njezin pokušaj da traži pravdu. Prikupljeni izvještaji ne samo da oslikavaju portret sistematskog zlostavljanja, već otkrivaju i obrazac institucionalnog saučesništva. Harrods, kao organizacija, zapravo je optužen za prikrivanje zločina svog bivšeg vlasnika.

Nakon emitiranja šokantnog BBC-jevog dokumentarca, broj izvještaja o žrtvama eksponencijalno je porastao, na više od 150. Jedna od žrtava, identificirana kao Natacha, prisjetila se kako je Al Fayed koristio manipulativne taktike, predstavljajući se kao očinska figura, dok je u stvarnosti bio predator.

Optužbe uključuju epizode seksualnog napada, silovanja i fizičkog nasilja koje se navodno dogodilo u uredima Harrodsa, u stanu Al Fayeda i na putovanjima u inozemstvo, poput hotela Ritz u Parizu. Žene kažu da je zlostavljanje bilo sistematsko i da se dogodilo u atmosferi potpune nekažnjivosti, gdje je Al Fayedova moć zasjenila sve pokušaje prijavljivanja incidenta.

Ključan je kontekst u kojem su se ta zlostavljanja dogodila. Dok je bio vlasnik Harrodsa, Al Fayed je njegovao javni imidž harizmatičnog i velikodušnog poslovnog čovjeka, ali iza te fasade ležalo je predatorsko i, prema riječima žrtava, "monstruozno" ponašanje. Stvorio je klimu terora gdje su strah od gubitka posla i prikrivene prijetnje postali mehanizmi kontrole.

Koristio se vlastitim uspjehom i glamurom kako bi namamio svoj plijen, od kojih su mnoge bile mlade žene neiskusne u svijetu koji im je obećavao blistave prilike. Prema pisanju medija, Fayed je organizirao konjička takmičenja sa svojim žrtvama tinejdžerkama jer je “volio gledati njihova mlada tijela kako se kreću gore-dolje”.

Michael Cole, direktor PR službe Harrodsa od 1988. do 1998. je jedan od osumnjičenih iz užeg kruga. Cole je ranije branio Al Fayeda, tvrdeći da je "učinio više dobra za svijet nego svi njegovi kritičari zajedno". Posljednjih dana, nakon emitiranja BBC-jevog dokumentarca „Al Fayed: Seksualni predator u Harrodsu“, je šutio.

Prema pisanju The Mail On Sunday, Al Fayed je seksualno napao tri stjuardese koje su radile u njegovom privatnom avionu Gulf Stream i koje su se odlučile pridružiti kolektivnoj tužbi protiv bivšeg vlasnika Harrodsa.

Fudbalski klub Fulham, londonski prvoligaš kojeg je Fayed svojevremeno kupio, javno je priznao da su igračice ženskog tima bile upozorene da ne ostaju same s Al Fayedom, koji je preferirao plavokose žene.