Jörg Dornau, član krajnje desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) u državnom parlamentu Saksonije, koristio je političke zatvorenike za rad na svojoj plantaži luka u Bjelorusiji, objavila je bjeloruska novinska agencija u utorak.

Dornau je potpisao ugovor s lokalnim Centrom za izolaciju prestupnika o zapošljavanju Bjelorusa osuđenih za političke prekršaje u njegovoj bjeloruskoj poljoprivrednoj kompaniji OOO Zybulka-Bel, prema nezavisnom lokalnom izdanju Reform.news.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pojačao je političku represiju i pokrenuo masovni obračun protiv neistomišljenika, zatvarajući protivnike, nakon predsjedničkih izbora 2020. koji su općeprihvaćeni kao lažni.

Jedan od radnika na Dornauovoj farmi rekao je da je sortirao luk za oko 5 eura dnevno nakon što je pritvoren u februaru 2024. jer je lajkovao objavu na društvenim mrežama.

On je opisao teške uslove rada, sa doručkom u 7 sati i bez hrane i vode do kraja radnog dana u 20 sati.

“Odvedeni smo u sklonište”, rekao je. “Bio je to užasan podrum, ljudi su imali svakakvu odjeću, tako da su nam se smrzle ruke i noge.”

Luk je, primetio je, „bio ukusan“.

Radove je nadgledao poslovođa koji je odlučivao ​​da li će pritvorenik dobiti platu, rekao je. Rad nije bio prisilan, prema riječima zatvorenika, a zarađeni novac je trebalo da ide za održavanje pritvorskog centra.

Dornau je, prema izvještaju, barem jednom posjetio svoju plantažu luka kako bi lično vidio svoje zaposlenike.

„Čak sam ga i vidio. Visok, ćelav muškarac”, rekao je zatvorenik, uz opis koji odgovara Dornauovim fizičkim osobinama. “Jednom je došao svojim automobilom njemačke registracije. Ušao je u sklonište gdje smo zajedno sa najamnim radnicima prebirali luk.”

Dornau nije odgovorio na višestruke zahtjeve lista Politico za komentar u utorak.

On je od 2019. predstavljao krajnje desničarsku populističku stranku AfD u parlamentu Saksonije u istočnoj Njemačkoj i bio je pod lupom zbog svojih poslova u Bjelorusiji, diktaturi prijateljskoj Rusiji kojom gvozdenom šakom vlada Lukašenko.

Saksonski parlament je prošlog mjeseca naložio Dornauu da plati kaznu od 20.862 eura jer nije otkrio svoju umiješanost u Zybulka-Bel. Kompanija je registrovana u Bjelorusiji u oktobru 2020., iako su prodemokratski protesti uzburkali zemlju.

U Bjelorusiji ima više od 1.300 političkih zatvorenika, prema podacima bjeloruske organizacije za ljudska prava Viasna.

Bjelorusija je godinama bila na meti talasa sankcija od strane Evropske unije, posljednji put u augustu zbog tekuće unutrašnje represije i kršenja ljudskih prava.