Kanadska kompanija Lucara Diamonds otkrila je drugi najveći dijamant ikada otkriven u Bocvani. Težak je 2492 karata i predstavljen je predsjedniku zemlje Mokweetsiju Masisiju, objavila je vlada te države.

"Dragi kamen koji će biti uručen predsjedniku najveći je dijamant dosad nađen u Bocvani, ali i drugi najveći na svijetu", saopćila je vlada te južnoafričke države kasno u srijedu. Tek je u četvrtak kanadska korporacija službeno pokazala dragulj šefu države tokom javnog događaja održanog u predsjedničkom uredu u glavnom gradu Gaboroneu.

"Ovo izvanredno otkriće, jedan od najvećih ikad iskopanih neobrađenih dijamanata, otkriveno je i izvučeno pomoću tehnologije prenosa rendgenskih zraka", saopćili su iz Lucara Diamonds. Kamen je otkriven u rudniku dijamanata Karowe u sjevernom dijelu zemlje, "imovini svjetske klase" na velikom tržištu dijamanata, saopćeno je iz kompanije.

 

 

"Ovo otkriće učvršćuje poziciju Karowea kao rudnika dijamanata doista svjetske klase i naglašava kontinuirani uspjeh naše operativne i podzemne strategije razvoja", rekao je predsjednik Lucare William Lamb. “Oduševljeni smo pronalaskom ovog izvanrednog dijamanta od 2492 karata. Sposobnost izvlačenja tako velikog, visokokvalitetnog kamena netaknutog pokazuje učinkovitost našeg pristupa izvlačenju dijamanata.”

Na ljestvici svih vremena na prvom je mjestu dijamant Cullinan, otkriven u Južnoj Africi 1905. godine, s težinom od 3106 karata i dio je krunskih dragulja Ujedinjenog Kraljevstva. Na trećem je mjestu dijamant Sewelo, težak 1758 karata, kojeg je također otkrila kompanija Lucara Diamonds u Bocvani 2019. godine.

Smještena u južnoj Africi, ova zemlja s nešto više od 2,5 miliona stanovnika jedno je od najvećih mjesta rudarenja dijamanata na svijetu, to je industrija koja predstavlja oko 80% ukupnog izvoza.