Francuska vlada saopćila je danas da se "srami" zbog napada na trogodišnju djevojčicu od strane njene učiteljice u javnoj predškolskoj ustanovi u Parizu, incidenta koji je snimila jedna majka i podijelila na društvenim mrežama.

"Ovakva vrsta nasilja nije prihvatljiva za našu školu, to je sramota za samu školu. Tražila sam da se učiteljica suspendira, a protiv nje je pokrenut disciplinski postupak", izjavila je Nicole Belloubet, v.d. ministrice obrazovanja.

Na snimci koja kruži društvenim mrežama, a koja traje gotovo minutu i koja je šokirala obrazovnu zajednicu, vidi se kako učiteljica udara djevojčicu po leđima dok ona ima ispad bijesa.

Vjeruje se da se scena dogodila trećeg septembra, dan nakon što je učenica krenula u školu, u predškolskoj ustanovi u 15. arondismanu Pariza, jednom od najbogatijih u glavnom gradu Francuske.

Porodica je već podnijela prijavu protiv učiteljice zbog teškog nasilja nad ranjivom osobom, koje se dogodilo u školskoj ustanovi. Djevojčica je ove godine tek krenula u školu, koja je u Francuskoj obavezna od treće godine. Djevojčicu je pregledao liječnik koji je konstatirao "psihičko oštećenje" jer je prestala gledati ljude u oči.