Šah je danas iznimno popularna igra, puno popularnija nego prije pandemije i serijala „Queen's Gambit“. Stoga se očekuje da će biti oboren rekord po broju učesnika 45. izdanja šahosvek Olimpijade koja je počela u Budimpešti.

Međutim, mnogo je i timova koji neće biti tamo, onih kojima je mađarska vlada odbila izdati vize. Među onima koji se u srijedu nisu pojavili na otvaranju su članovi posebne ekipe ratnih izbjeglica, zatim reprezentativci Afganistana (gdje je šah zabranjen od strane talibana) i Palestina. Od 201 zemlje članice (ili teritorije) Međunarodne federacije (FIDE), 175 timova na Olimpijadi, nisu se pojavili predstavnici 23 registrirana člana te šahovske federacije.

FIDE, čiji je moto Gens una sumus (Jedna smo porodica), ove godine slavi stotu godišnjicu. Mađarski premijer Viktor Orban, za kojeg su emigranti “otrov” i “nisu potrebni”, rekao je u petak: “Iseljavanje će dezintegrirati Evropsku uniju”. Stoga mnogi vjeruju da su baš to razlozi zbog kojih Mađari nekim šahistrima niosu htjeli izdati vize za ulazak u zemlju. IZ FIDE to, pak, dematiraju, predsjednik FIDE, Rus Arkadij Dvorkovič i predsjednik mađarskog Saveza, Zoltan Polyanszky, tvrde da poduzimaju "sve moguće napore kako bi nekoliko prijavljenih timova stiglo u slijedećih 48 sati." Dvorkóvich je dodao: “Znam da Palestinci već putuju; izbjeglice su u Nairobiju (Kenija) i mislim da ćemo ih moći dovesti.”

Ambasada Austrije (koje se bavi poslovima Mađarske u Senegalu) objasnila je da mađarska vlada nije bila u mogućnosti provjeriti jesu li registrirani šahisti pravi igrači iako su se svi kvalifikovali za Olimpijadu igrajući u prvenstvu Senegala. Još je gorući slučaj Afganistanaca, koji već mjesec dana u Iranu čekaju vizu koja nije stigla. Teško im je dokazati da igraju na turnirima ako im je zabranjeno igranje u njihovoj zemlji.

Rekord po broju učesnika oboren je prije dvije godine u Chennaiju (Indija) sa 187 ekipa u seniorskoj konkurenciji (u nekim ekipama su obično žene) i 162 u ženskoj konkurenciji. Šahovska olimpijada vrlo je teško takmičenje za one koji teže medaljama. Ali to je također zabavno iskustvo za mnoge učesnike (svaka ekipa se sastoji od četiri startera, jedne zamjene i kapitena). Dodate li direktore, sudije, novinare, tehničare i prateće osoblje, to je gotovo 3000 ljudi iz gotovo 200 zemalja okupljenih dvije sedmice na istom mjestu.

Nakon što nisu igrali na prošloj Olimpijadi u Indiji, u Budimpešti nastupaju i reprezentativci Bosne i Hercegovine koju čine velemajstor Dalibor Stojanović i četiri internacionalna majstora. Po rejtingu 57 reprezentacija svijeta BiH je Olimpijadu otvorila susretom protiv reprezentacije Sejšela i pobideila sa 3,5:0,5. Uspješne su bile i žene, koje su sa 4:0 savladale Bahrein. U drugom kolu bh. šahiste čeka prvi težak izazov jer igraju protiv reprezentacije Španije koju predvodi Aleksej Širov. Ženska reprezentacija igrat će protiv Turske.

Treba naglasiti da bh. šahisti nastupaju i za reprezentaciju Crne Gore a da su velemajstori Predojević i Sokolov selektori Austrije, odnosno, Rumunije.