Glavna islamistička opoziciona stranka u Jordanu osvojila je 31 od 138 mjesta u parlamentu Hašemitskog kraljevstva, utrostručivši svoju zastupljenost na zakonodavnim izborima kojima je dominirala frustracija zbog izraelske agresije na Gazu. Islamski akcioni front (IAF), političko krilo Muslimanskog bratstva u Jordanu, bila je ispred ostalih stranaka i frakcija nakon jučerašnjeg glasanja, ali nije dobila većinu, prema službenim rezultatima izbora objavljenim sinoć.

Rezultat je historijska pobjeda i njihova najveća zastupljenost otkako je Muslimansko bratstvo osvojilo 22 od 80 mjesta u tadašnjem parlamentu 1989. IAF je imao 10 mjesta u prethodnom parlamentu izabranom 2020. i 16 mjesta u tom tijelu 2016. godine.

IZ IAF su nastojali iskoristiti rastući bijes zbog rata u Gazi među Jordancima, od kojih je polovina palestinskog porijekla. "Sretni smo s ovim rezultatima i s povjerenjem koje nam je ukazao jordanski narod", rekao je generalni sekretar IAF-a Wael al-Saqqa za AFP. "Gaza, Palestina i Jerusalem dio su jordanskog službenog i narodnog pravca i mi ćemo raditi na mobilizaciji“ kako bismo "ih odbranili“.

Wael al-Saqqa obećao je da će Jordanci dati Palestincima “finansijsku i drugu pomoć, te biti njihova pluća na putu oslobođenja i ostvarivanja njihova prava na slobodnu državu”.

Predsjednik nezavisne izborne komisjje Musa Maaytah rekao je na press konferenciji na kojoj su objavljeni službeni rezultati da je uspon FAI-ja znak "odlučnosti Jordana da ima politički pluralizam".

Preostala mjesta u parlamentu pripala su predstavnicima jordanskih glavnih plemena, ljevičarskim strankama, provladinim frakcijama, centristima, bivšim zastupnicima i penzionisanim vojnim oficirima. Dvadeset i sedam žena osvojilo je mjesta u zakonodavnom tijelu, nakon reformi iz 2022. koje su im dodijelile više mjesta i smanjile minimalnu dob za kandidate. Reformom je također povećan broj mjesta sa 130 na 138 i time se nastojalo ojačati ulogu političkih stranaka u zakonodavnom tijelu.

Izlaznost je bila 32 posto na izborima koji su uglavnom bili u sjeni rata u Gazi i ekonomskih problema Jordana. Izraelska ofanziva u palestinskoj enklavi naštetila je turizmu u Jordanu, koji se oslanja na turizam za oko 14 posto svog bruto domaćeg proizvoda. Ekonomske nevolje zemlje pogoršavaju javni dug koji se približava 50 milijardi dolara, a nezaposlenost je u prvom kvartalu ove godine dosegla 21 posto.

Jordan je potpisao mirovni sporazum s Izraelom 1994. godine, postavši tako druga arapska država koja je to učinila nakon Egipta, ali su Jordanci na protestima pozivali na raskidanje sporazuma otkako je izbio rat u oktobru prošle godine.

Oraib Rantawi, direktor Centra za političke studije Al Quds sa sjedištem u Ammanu, nazvao je pobjedu islamista na izborima "nevjerovatnom" nakon što su osvojili "gotovo pola miliona glasova", što je brojka bez presedana u njihovoj dosadašnjoj političkoj historiji u Jordanu. "Gaza je odigrala glavnu ulogu u tome", dodao je, kao i osjećaj među glasačima da su druge konkurentske stranke "na brzinu stvorene... kako bi se smanjile šanse IAF-a za uspjeh", zaključio je.