Emela Mujanović je postdejtonska bošnjačka herina koja se duže od deset godina borila za svoje pravo, ali i prava drugih žena da se u Oružanim snagama odjeva u skladu sa svojim vjerkim uvjerenjima.

Nažalost, nakon više apsurdnih sudskih presuda i konstantnog pritiska Emela je odustala.

"Za nekoliko dana, zvanično, neće biti ni jedna pokrivena žena u Oružanim snagama BiH jer se ja uskoro razdužujem. Dovedena sam u situaciju da biram između svog zvanja i hidžaba...", napisala je Emela na svom Facebook profilu.

U svom kratkom osvrtu ona je prozvala vlast i podsjetila na dvostruke aršine kad su u pitanju ljudska prava u našem društvu.
 

"Bošnjaci, da ne prozivam po imenima, a i ostali sugrađani, da li se ponosite ovom odlukom tj. presudom, zabranom hidžaba! Kažete svi želite suživot, a ne možete da tolerišete vjeru svog sugrađana! Povorka se podržava, ali hidžab ne. Država se ne gradi na temelju nepravde prema jednoj grupi njenih građana! Nije moja Bosna kriva nego oni koji vladaju sa njom!"

Nakon njene objave  Emela je dobila niz uvrjedljivih nacionalističkih poruka u kojima se veliča Srbija i Republika srpska.

Podsjećamo, Emeli Mujanović, pripadnici Oružanih snaga BiH na radnom mjestu nije dozvoljeno nošenje mahrame, a za ostvarivanje tog prava bori se na Ustavnom sudu BiH.

Mujanović je 26. marta 2020. godine tužila Ministarstvo odbrane BiH pred Sudom BiH zbog diskriminacije i povrede ljudskih prava na slobodu vjere zbog zabrane nošenja mahrame u službi. Glavna rasprava u ovom sudskom postupku održana je 7. oktobra, a njen tužbeni zahtjev odbijen je u prvostepenoj presudi od 23. februara 2021. godine.

Uložila je žalbu koja je odbijena 19. aprila 2021. godine, a apelacijom Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine od 25. maja 2021. godine ona je još jednom ušla u spor s državom.