Armin Papperger, čelnik njemačke kompanije za proizvodnju oružja Rheinmetall, rekao je u intervjuu 2019. da je u svojoj zemlji bio malo manje od otpadnika. Požalio se da mu niko nije ni pružio ruku. Pet godina kasnije, s ratom na pragu Evrope i kancelarom odlučnim da preokrene njemačku sigurnosnu i odbrambenu politiku, Papperger gotovo svakodnevno razgovara s najvišim političkim predstavnicima. Njegova je uloga sada ključna u podršci Zapada Ukrajini u njezinoj odbrani od Rusije. I to ga je stavilo na nišan Moskve koja mu je, kako je prošle sedmice otkrio američki kanal CNN, planirala okončati život.

Svakodnevni život Pappergera, 61-godišnjeg inženjera, dramatično se promijenio posljednjih mjeseci. Okružen je razinom sigurnosti potpuno neuobičajenom za poslovnog čovjeka. Danonoćno ga prate tjelohranitelji, ispred sjedišta kompanije u Düsseldorfu stalno je parkiran policijski auto, a oni koji ga dočekaju prolaze sigurnosne provjere dostojne šefova država.

Poduzetnik je krajem aprila napadnut u svom ljetnikovcu i od tada ga na svim javnim nastupima prati policija. Zapravo, snage sigurnosti počele su ga štititi nekoliko mjeseci ranije, kada su američke obavještajne službe otkrile da Rusija planira atentat na njega, kako je CNN otkrio u četvrtak, citirajući pet neimenovanih američkih i zapadnih zvaničnika kao izvore. Washington je alarmirao Berlin, koji je pojačao osiguranje oko poduzetnika, što je, prema pisanju mreže, spriječilo pokušaj njegova ubistva.

Bez izričite potvrde izvještaja, njemačka vlada jasno je dala do znanja da vrlo ozbiljno shvaća izvještaje o pokušaju ubistva, koje je navodno bilo dio zavjere da se eliminira nekoliko visokih zvaničnika evropske odbrane koji podupiru ratne napore Ukrajine. "Rusija nas neće prestrašiti i nastavit ćemo činiti sve što je moguće da spriječimo ruske prijetnje u Njemačkoj", izjavila je u petak ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

Rheinmetall je odbrambeni div. Kompanija, kojom Papperger predsjedava od 2013. godine, jedan je od najvećih svjetskih proizvođača tartiljerije, s gotovo 30.000 zaposlenih u više od 100 zemalja i godišnjim prometom od gotovo 7,2 milijarde eura. Njegov rast u posljednje dvije godine bio je vrtoglav. Samo ove godine očekuje povećanje prometa od 40% u poređenju s prošlom godinom i iz mjeseca u mjesec povećava svoju radnu snagu kako bi zadovoljio ogroman porast narudžbi kao rezultat rata u Ukrajini. Cijeli sektor, koji bilježi najveći val zapošljavanja od kraja Hladnog rata, cvjeta.

Papperger je ključna osoba u vojnim naporima da se podrži Kijev. Njegova firma proizvodi velik dio opreme koju saveznici šalju ukrajinskoj vojsci, poput tenkova Leopard, borbenih vozila pješadije Marder i haubica od 155 milimetara, ključnog oružja za otpor ruskoj invaziji. Rheinmetall također gradi tvornicu u Ukrajini za lokalnu proizvodnju Lynxa, borbenog vozila pješadije. Potpredsjednik ruskog Vijeća sigurnosti i bivši predsjednik te zemlje, Dmitrij Medvedev, rekao je prošle godine da će Rusija uzvratiti (“vatromet raketa Kalibr”) protiv svakog Rheinmetallovog pogona uspostavljenog u Ukrajini.

Rheinmetall nije potvrdio izvještaje o namjeri Moskve da ga smakne ali je u saopćenju objavio da se "uvijek poduzimaju potrebne sigurnosne mjere" nakon savjetovanja s vlastima. Kremlj je, sa svoje strane, optužbe nazvao "lažnima". Njemački sedmičnik Der Spiegel iznio je nove detalje o navodnim ruskim planovima za napad na Pappergera. Njemačka je primila “upozorenje strane obavještajne službe” prema kojem postoje “indikacije mogućih planova atentata” koji su se materijalizirali u prisutnosti nekoliko osoba koje su pratile Pappergerovo kretanje.

"Sumnjivo kretanje" muškaraca, koji potječu iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, privuklo je pažnju obavještajnih službi, koje vjeruju da su agenti u službi Rusije. Nije bilo hapšenja, iako su u aprilu vlasti uhiapsile dvojicu njemačko-ruskih državljana osumnjičenih za planiranje sabotaže na njemačkom tlu u pokušaju potkopavanja vojne podrške Ukrajini. Berlin također direktno optužuje Kremlj za ubistvo čečenskog disidenta prognanog u Njemačkoj u parku Tiergarten usred bijela dana 2019. godine.

“Prijetnje sežu od špijunaže, sabotaže i kibernetičkih napada do državnog terorizma. Takozvani Ubistvo u Tiergartenu ovdje u Berlinu nije zaboravljeno”, rekao je glasnogovornik vlade u petak na pitanje o ruskom planu da ubije Pappergera. “Kao ni zaključci Višeg regionalnog suda u Berlinu, koji je u tom slučaju eksplicitno govorio o državnom terorizmu. Svjesni smo takvih opasnosti”, dodao je.