Bassem Youssef deaktivirao je jučer svoj X nalog, navodeći "sigurnosne probleme" u vezi sa svojim najmilijima.

Kada je postalo očigledno da je Youssefov račun nestao bez objašnjenja, njegovi fanovi su optužili X-a da "cenzurira" egipatsko-američkog komičara zbog njegovih otvorenih propalestinskih stavova.

Pristalice su objavile snimak ekrana Youssefovog posljednjeg tvita, koji je osudio miješanje anticionizma s antisemitizmom i stavljanje mete na propalestinske aktiviste.

"Antisemitizam je bio optužba koja je ledila krv u žilama. Vidim da mnogi ljudi sada shvataju kako se ova taktika straha koristi da bi se prekinuli razgovori i uplašili ljudi," Youssef je navodno napisao na platformi X, gdje je imao preko 11 pratilaca miliona.

"Previše se koristi i zloupotrebljava kako bi se zastrašili ljudi. Da li se još uvijek plašite da vas ti cionisti nazovu antisemitom? Glasajte i recite mi u komentarima: Ne, nije me više briga, ili: Da, jesam još uvijek uplašen."

Ubrzo nakon što je ovo tvitovao, Youssefov nalog je nestao, a korisnici su pretpostavljali da je njegov račun uklonjen zbog percipirane proizraelske pristrasnosti u vezi s nalozima na platformi društvenih medija u vlasništvu poduzetnika Elona Muska, koji je više puta izjavio da se zalaže za slobodu govora.

"Nalog Bassema Youssefa @X je uklonjen! Gdje je sloboda govora Elon Musk?" Jemenski novinar Ahmad Algohbary napisao je u objavi.

Međutim, Youssef je kasnije na Instagramu pojasnio da je dobrovoljno izbrisao svoj račun.

"Ne, X nije uklonio moj X nalog i ne želim da se lažno viktimiziram koristeći ovo." napisao je.

"Kada se ublaže sigurnosni problemi koji se tiču ​​mojih najmilijih, možda bih razmislio o povratku. Želim da se pozabavim ovim podalje od medija", dodao je.

Youssef nije precizirao šta je tačno dovelo do njegove odluke da napusti stranicu.

Egipćanin je ranije dao izjavu u kojoj se bavi nestankom njegovog X naloga, što snažno sugerira da je reakcija na njegov propalestinski aktivizam odigrala presudnu ulogu u njegovoj odluci.

"Kako znati da ljutite cioniste? Kada oni plaču na vašem profilu koriste riječ antisemit za sve jer nemaju šta drugo da kažu", napisao je on

"Idite sa osjećajem krivice nekom drugom. Vaše metode postaju stare i dosadne."

Hvaljen kao jedna od najutjecajnijih javnih ličnosti MENA u svijetu, Youssef je također poznat po svojoj kampanji za palestinska prava, posebno nakon izraelske vojne ofanzive na Gazu u kojoj je od 7. oktobra ubijeno preko 40.000 Palestinaca.

Youssef je privukao dodatnu pažnju zbog svojih otvorenih kritika izraelske politike prema Palestincima nakon njegovog viralnog pojavljivanja u emisiji Piersa Morgana prošlog oktobra.