Prošla godina za porodicu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika bila je burna zahvaljujući američkim sankcijama koje su im zadavale glavobolje. Tako su morali otvarati nove firme.

Iz Ministarstva trezora SAD-a kažu da "RS sve više liči na porodični biznis Dodikovih nego na politički entitet u sklopu Bosne i Hercegovine". Porodica Dodik koliko je poznato uglavnom se bavi trgovinom, preradom voća i alkoholom.

Igor Dodik, sin predsjednika RS vlasnik je nekoliko firmi. Između ostalog vlasnik je firme "Leomax International" u Banjoj Luci čija je osnovna djelatnost trgovina. U 2023. ova firma je imala 562.747,00 KM prihoda. Zapošljavali su 13 radnika.

Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, vlasnica je firme "Agro Voće" iz Laktaša. Ova firma se bavi uzgojem voća. U 2023. njen prihod je bio 653.463,00 KM, a dobit 220.125,00 KM.

 

Zbog sankcija otvorili novu firmu za restoran

Gorica je s Igorovom suprugom Ivanom Dodik suvlasnica restorana "Agape" u robnoj kući "Boska" u Banjoj Luci. Restoran je u 2023. imao prihod 2.575.375,00 KM, a dobit je iznosila 524.310,00 KM. Imali su 33 radnika. Ovaj restoran imao je prošle godine i ekskluzivno pravo da na teniskom turniru Srpska Open jedini gostima ponudi hranu. Od kraja prošle godine ovaj restoran je pod američkim sankcijama te je porodica Dodik otvorila drugu firmu na istoj adresi.

Mjesec nakon američkih sankcija koje su se odnosile na restoran Agape u Banjoj Luci je osnovan Agape best d.o.o. Kao vlasnik, osnivač i direktor upisan je Aleksandar Dobrić, a firma se nalazi na istoj adresi kao restoran Agape. Dobrić je s majčine strane rođak Milorada Dodika.

Ova firma je u prošloj godini prihodovala 22.500,00 KM, a dobit je iznosila 19.146,00 KM.

Ono što je također poznato jeste da je Aleksandar Dobrić sin Mirka Dobrića, koji je uz Igor Dodika suvlasnik firme Fruit Eco, još jedne od firmi sa američke crne liste.

Firma "Fruit eco" iz Gradiške koja je u vlasništvu Igora Dodika i Mirka Dobrića je imala prihod 464.130,00 KM.

Igor i Gorica Dodik suvlasnici su još jedne firme čija je osnovna djelatnost, također, voćarstvo "Global Liberty". Oni su prihodovali 39.360,00 KM.

 

Vlast pije rakiju porodice Dodik

Suprug Gorice Dodik Pavle Ćorović vlasnik je firme “Agro Destil” čija je osnovna djelatnost destiliranja alkohola. Oni su imali 1.657.681,00 KM prihoda, a 438.648,00 KM dobiti. U destilariji je bilo zaposleno samo 6 osoba.

Vlada Republike Srpske u maju prošle godine je naručila 180 flaša "Djedove rakije", kao i 240 flaša "Krajiške ljepotice" viljamovke koju proizvodi porodica Dodik. Iako je u tenderu koji je raspisao Ugostiteljski servis Vlade RS istaknuto da traže "Djedovu rakiju" ili ekvivalent, šljivovica je toliko detaljno opisana da je potpuno jasno da su željeli upravo Dodikovu rakiju.

Još nekoliko firmi iz RS-a se dovodi u vezu sa porodicom Dodik, ali po vlasničkoj strukturi nije moguće dokazati da su oni vlasnici, piše Akta.