Izrael je obezglavio Hezbollah nakon što je ubio Hassana Nasrallaha. Izraelska vlada mjesecima je pratila kretanje vođe Hezbollaha i odlučila ga je ubiti u zračnom napadu iz straha da mu se ne izgubi trag, ekskluzivno su za The New York Times otkrila tri izraelska odbrambena i obavještajna izvora.

Plan da se Nasrallaha ubije u njegovom bunkeru nazvan je "Operacija Novi poredak". Počeo je poprimati oblik početkom prošle sedmice, prije nego što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu otputovao u New York kako bi se obratio Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Zapravo, izvori bliski planovima koje je konzultirao izraelski dnevnik Haaretz rekli su da je Netanyahuovo putovanje imalo za cilj poslati poruku da stvari funkcioniraju normalno. Ideja je bila osigurati da ništa ne sugerira da je napad neizbježan. Izraelski premijer koordinirao je pripreme iz svoje hotelske sobe i sve je mogao vidjeti u stvarnom vremenu zahvaljujući dronovima koji su prenosili slike onoga što se događa. Bombe za razbijanje bunkera ispaljene su nakon njegovog govora, oko 18 sati.

Dva izvora na koja se poziva NYT tvrde da je Izrael, kako bi ubio Nasrallaha, tokom nekoliko minuta bacio 80 bombi na nekoliko zgrada (navodno šest) u Dahyeu, južnom bejrutskom kvartu gdje se nalazilo sjedište šiitske milicije. Kao takve, bombe za uništavanje bunkera prisutne su još od Prvog svjetskog rata. Danas postoje različite vrste, od navođenih bombi ispuštenih iz zrakoplova do krstarećih projektila.

Bomba za uništavanje bunkera posebno je dizajnirana za probijanje utvrđenih podzemnih ili visoko zaštićenih struktura. Odlikuje je sposobnost probijanja i velika eksplozivna snaga. Tako prije detonacije može probiti debele slojeve armiranog betona, zbijene zemlje ili drugih materijala.

Projektil za razbijanje bunkera predstavlja korak naprijed u mogućnostima oružja za razbijanje bunkera. Brzina koju osigurava raketni motor osigurava veći prodor bojeve glave. Da bi se postigla maksimalna penetracija, bojeva glava se može sastojati samo od projektila visoke gustoće.

Projektil za razbijanje bunkera ima sposobnost probijanja građevinskih objekata, čak i kada su utvrđeni, pa čak i podzemnih objekata. Može prodrijeti u materijale tvrde poput armiranog betona i stijena. Zatim, kada uđe, eksplodira na meti. Osim toga, ova vrsta projektila uključuje napredne sistejme navođenja koji mu omogućavaju da pogodi ciljeve s velikom preciznošću.

Navođene bombaške jedinice (GBU) stvorene su uparivanjem slobodnopadajućih, nenavođenih "glupih" bombi sa sistemom repnog navođenja Joint Direct Attack Munition (JDAM) koji je razvio i proizveo Boeing. Stoga su precizni i sposobni u svim uslovima. Drugim riječima, GBU pretvara svaku konvencionalnu bombu u precizno navođeno oružje.

Također koštaju mnogo manje od laserski ili televizijsko vođenih bombi. Ova municija za razbijanje bunkera iznimno je velika i teška. Može se ispustiti zrakom kako bi probila nekoliko betonskih katova.

Ono što se pojavilo u izraelskim i američkim medijima je da je Izrael koristio oko 80 GBU-31 bombi američke proizvodnje da ubije Nasrallaha. Teške oko tone svaka, ove bombe, na hebrejskom poznate kao 'Happy Hail', uspjele su prodrijeti i uništiti sjedište Hezbollaha.

Repni dio sadrži inercijski navigacijski sistem (INS) i GPS jedinicu, Sistem se lako pričvršćuje na bombu BLU-109/MK-84 (2000 lb) za izradu GBU-31 ili BLU-110/MK-83 bombu (1000 lb) za izradu GBU-32. Koordinate cilja nalaze se na zrakoplovu prije polijetanja. Ako se cilj pomakne, posada može ručno resetirati nove koordinate u letu ili ih senzori u zrakoplovu mogu automatski ažurirati. Jednom otpuštena peraja vode bombu do udaljenosti od 24 kilometra do naznačenih koordinata cilja.

Korištenje bombi za razbijanje bunkera regulirano je međunarodnim humanitarnim pravom. Ta pravila zabranjuju neselektivne napade i zahtijevaju poduzimanje mjera opreza kako bi se smanjila šteta civilima.