Prošlo je više od 15 dana otkako je Kantonalni sud u Sarajevu donio odluku prema kojoj je Vlada Federacije BiH, tačnije federalni premijer Nermin Nikšić, dužan vratiti stari, smijenjeni Nadzorni odbor Kliničkog Centar Univerziteta u Sarajevu. Ovo je druga takva odluka Suda.

Na prijedlog premijera Nikšića prošle godine, 4. listopada, suprotno Statutu KCUS-a i Zakonu o zdravstvenom osiguranju, Federalna vlada je razriješila Nadzorni i Upravni odbor KCUS-a, na što se žalio Izmir Hadžiadić, predsjednik razriješenog Nadzornog odbora.

- Nema naznaka da Vlada FBiH namjerava svojevoljno postupiti po odluci Kantonalnog suda u Sarajevu. Na potezu je sud koji je donio odluku. Sud bi po službenoj dužnosti trebao nadzirati provedbu svojih odluka, ali vjerojatno ne, a moguće je da ću ovih dana poslati dopis Sudu da presuda nije izvršena, da nemam pojma. o tome nisam obaviješten, da odluka nije izvršena - rekao je Faktoru Izmir Hadžiavdić, koji je sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Ukazuje da je članovima 70. i 71. Zakona o upravnim sporovima propisan način izvršenja rješenja u takvim predmetima.

- Bitno je utvrditi stanje prije odluke o poništenju. Dakle, vratiti Nadzorni odbor, odnosno ta odluka Kantonalnog suda može se odnositi i na Upravni odbor KCUS-a jer se radi o identičnim slučajevima. Pučki pravobranitelji su utvrdili da se radi o kršenju ljudskih prava, pa je za očekivati ​​i reakciju suda. Podsjetit ću ih, čekao sam da prođe 15 dana - priča Hadžiavdić.

Na pitanje Faktora e li optimist da će se rješenje provesti, kazao je: .

- Bilo je jasno da smo imali flagrantno kršenje zakona o zdravstvenoj zaštiti i Statuta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Kao odvjetnik nikada nisam sumnjao da neću uspjeti. Bilo ju je teško odbaciti zbog zasluga. Sudovi su to pokušali odbiti. Vrhovni sud FBiH prvo je smatrao da se radi o neurednom zahtjevu, smatrajući da treba odlučiti da li se napada akt ili radnja. Napao sam oboje u izvornom zahtjevu. To što premijer predlaže razrješenje Nadzornog odbora je akt, a po zakonu je ministar zdravstva dužan predložiti i ja sam napao postupak Vlade FBiH koja je donijela odluku o razrješenju Nadzornog odbora. UO KCUS-a – kaže Hadžiavdić i dodaje:

- Nije nelogično da federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac podnese krivičnu prijavu protiv premijera Nermina Nikšića jer Rimac tamo nije predstavnik. On je najodgovorniji za sektor zdravstva i odgovoran za najveću zdravstvenu instituciju u državi KCUS, a premijer preuzima odgovornost i predlaže smjenu Nadzornog odbora KCUS-a i evo do čega smo došli. Direktora nema, kao ni legitimnog Upravnog i Nadzornog odbora zbog takve samovolje.