U holu Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu danas je, povodom 112. godišnjice Udruženja Ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini,  koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te vjeroučitelje, muderrise i profesore islamskih fakulteta, i 32. godišnjice šehadeta Mustafa-ef. Mujkanovića, prvog ubijenog imama tokom agresije na domovinu, otvorena izložba "Ličnost i djelo Mustafa-ef. Mujkanovića", čiji autori su Meho Manjgo i Emir Šečić.

Izložbu je, u prisustvu brojnih zvanica, svečano otvorio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

- Izložba o ličnosti i djelu šehida Mustafa-ef. Mujkanovića poseban je izraz memorizacije časne uloge imama u suprostavljanju agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Genocidu nad Bošnjacima. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, njeni imami, muderisi i drugi službenici u svakom vremenu su dijelili sudbinu svog naroda, pa i u najtežim trenucima borbe za njegov opstanak.

Samo u zaštićenoj zoni Srebrenica svoje živote je položilo dvadeset i sedam imama šehida - kazao je muftija.

Život alima Mustafa-ef. Mujkanovića, pred brojnim njegovim džematlijama su u maju 1992. godine, nakon nepojmljivog mučenja, oduzeli zlotvori opijeni ideologijom mržnje prema Bošnjacima, podsjetio je muftija, naglasivši da je Mustafa efendija do posljednjeg trena ostao oličenje snage duha i nepokolebljivosti, oslonac džematlijama i ponos svim budućim sudionicima imamske misije.

- Ovaj naš čestiti podrinjski imam i svi naši plemeniti šehidi i gazije odlučno su posvjedočili da je otpor bio jedini ispravni odgovor na agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Nastojanjima da odgovorno i dostojno čuvamo sjećanje na naše šehide, te da trajno uzmemo pouku iz teških kušnji koje su prolazili Bošnjaci i iz odvažne borbe naših prethodnika, ova izložba predstavlja iznimno vrijedan doprinos - poručio je, između ostalog, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Mustafa-ef. Mujkanović je bio imam Gradske džamije u Bratuncu i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, a svirepo je ubijen od strane srpskih zločinaca 13. maja 1992. godine nakon višednevnog mučenja.

Na izložbenim panelima je predstavljen njegov lik i djelo. Mogu se vidjeti fotografije iz najranije mladosti, školovanje u Gazi Husrev-begovoj medresi, rezultati njegovog rada kao imama i glavnog imama u Bratuncu. Također, predstavljena su sjećanja njegovih najbližih saradnika i kolega o karakteru i ličnosti Mustafa-ef. Najupečatljivije slike na ovoj izložbi jesu one koje govore o gnusnom ubistvu Mustafa-ef. Mujkanovića, njegovim posmrtnim ostacima i izjavama svjedoka koji su svjedočili njegovom šehadetu.

- Koristeći se, prije svega, izvornom arhivskom građom, pratili smo efendiju Mujkanovića od njegovog rođenja, školovanja, intelektualnog sazrijevanja, rada, sve do hapšenja, maltretiranja i ubistva. Cijeli život je posveti misiji i svom narodu - kazao je, između ostalog, autor Manjgo.

Šečić je naglasio da je suštinska poruka ove izložbe - sjećanja na lik i djelo ovog imama treba da kod nas probudi plemenite osobine koje su krasile, kako njegov život, tako i njegovu smrt.

- Kada biste me pitali ko je bio Mustafa-ef. Mujkanović, rekao bih vam da je to bio blag, vrijedan, čestit, hrabar, dostojanstven čovjek. Pokazao je kako hrabro i dostojanstveno živjeti, ali i umrijeti - izjavio je on, prenosi Preporod.info.