Kako bi dočekali kraljevski par na poseban način, lokalni pizzaiolo Raffaele Esposito pripremio je tri različite pizze. Jedna od tih pizza bila je posebno osmišljena da predstavlja boje talijanske zastave: crvena (rajčica), bijela (mozzarella) i zelena (bosiljak). Kraljici Margheriti se ta pizza toliko svidjela da je Esposito odlučio nazvati je po njoj – Pizza Margherita.
Ova jednostavna, ali ukusna kombinacija sastojaka postala je klasik i danas je omiljena širom svijeta. Pizza Margherita je simbol talijanske kulinarske tradicije i savršen primjer kako jednostavni sastojci mogu stvoriti nešto izvanredno.
Recept za pizzu Margherita
Sastojci:
500 g brašna
300 ml tople vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašičica suhog kvasca
2 kašike maslinovog ulja
200 g pelata (konzervirane rajčice)
250 g svježe mozzarelle
Svježi listovi bosiljka
Maslinovo ulje za premazivanje
Priprema
Priprema tijesta: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer. Dodajte suhi kvasac i toplu vodu, pa miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Dodajte maslinovo ulje i nastavite mijesiti dok tijesto ne postane elastično. Pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu oko 1 sat.
Priprema umaka: Dok se tijesto diže, pripremite umak. U blenderu izmiksajte pelate dok ne dobijete glatku smjesu. Po želji, možete dodati malo soli i maslinovog ulja.
Oblikovanje pizze: Kada je tijesto naraslo, podijelite ga na dva dijela. Na pobrašnjenoj površini, razvaljajte tijesto u krugove debljine oko 0,5 cm. Prebacite tijesto na papir za pečenje.
Dodavanje sastojaka: Premažite tijesto pripremljenim umakom od rajčice. Narežite mozzarellu na tanke kriške i ravnomjerno rasporedite po tijestu. Dodajte svježe listove bosiljka.
Pečenje: Zagrijte pećnicu na 250°C. Pecite pizzu 10-12 minuta, ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi, a sir se ne otopi i lagano porumeni.
Posluživanje: Izvadite pizzu iz pećnice, prelijte s malo maslinovog ulja i poslužite odmah.
Uživajte u svojoj domaćoj Pizzi Margherita, baš kao što je to činila kraljica Margherita prije više od jednog stoljeća!