Akademija posvećena 28. septembru "Dan reafirmacije Bošnjaka i bosanskog jezika" održana je u Zagrebu, a tim povodom su postavljene dvije izložbe - "Vječna blaga" zlatare Sofić iz Sarajeva i "Biserje Bošnjaka" autora Emira Imamovića.

Također je prof. Sead Šemsović brojnim zvanicama iz vjerskog, političkog i kulturnog života Hrvatske, predstavnicima Bošnjaka iz regije i Evrope, prezentirao spomen na jubilej "450 godina od prvog spomena sevdalinke i 250 godina od prvog zapisa bošnjačke usmene balade 'Hasanagica' ".

Akademiji su prisustvovale delegacije vijeća bošnjačkih intelektualaca iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Kosova.

Predstavljeno je i specijalno izdanje časopisa „Bosna“ pod naslovom „Bošnjaci-kulturno historijski pregled“.

U velikoj sali Islamskog centra u Zagrebu održan je okrugli sto o temi „Položaj i status Bošnjaka u državama regiona“, na kojem je prezentiran rad i uloga Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća.

Zaključeno je da saradnja bošnjačkih vijeća i organizacija iz svih država nastalih disuolucijom bivše Jugoslavije treba biti podignuta na viši nivo, sa institucionalnim okvirima, te da je za zaokruživanje temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka neophodno zajedništvo svih društvenih i intelektualnih struktura, organizacija i institucija bošnjačke provenijencije.

Akademija je održana je u organizaciji Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj uz partnerstvo Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća, koju je finansijski podržao Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatske, saopćili su organizatori.

Godine 1993. godine je u opkoljenom Sarajevu održan prvi Bošnjački Sabor na kojem je donesena Deklaracija o vraćanju historijskog naziva Bošnjak i bosanskog jezika.