Premijer Boris Johnson negirao je u utorak da je Britanija u krizi zbog nedostatka radne snage ili da se suočava sa inflatornom spiralom iz 1970-ih. Johnson je rekao da su se preduzeća već skoro 25 godina bavila uvozom radne snage s niskim plaćama i da bi sada trebali više plaćati svojim radnicima i više ulagati.

Na pitanje radija BBC da li je Ujedinjeno Kraljevstvo u krizi, Johnson je rekao: "Ne. Mislim da je, naprotiv, ono što vidite sa britanskom ekonomijom i globalnom ekonomijom uveliko u lancima snabdijevanja koji vas opterećuju i očekivao bih od divovskog buđenja i to se dešava."

On je međutim dodao da preduzeća moraju trošiti više. "Ono što ste vidjeli u posljednjih 20 ili više godina, skoro 25 godina, bio je pristup u kojem su mnoge vrste poslova uspjele dugo vremena uskladiti niske plate, niske troškove i imigraciju", rekao je Johnson.

Upitan da li Ujedinjeno Kraljevstvo ide ka inflatornoj spirali u stilu 1970-ih, rekao je: "Ne mislim da će se problem pojaviti na taj način i mislim da je zapravo prirodna sposobnost ove zemlje da sredi logistiku i lance snabdijevanja je veoma jak. "