Početkom godine firma World Brands, koja proizvodi robote i helikoptere za djecu, uvidjela je da nedostaje mikročipova koje koristi za izradu svojih igračaka te je u iščekivanju rješenja problema spremila zalihe za godinu i po dana.

Nedostatak sirovina za izradu gotovo svega, od plastičnih igračaka do transportnih kontejnera do automobila, također utiče na industriju igračaka, koja bilježi porast troškova između 20% i 40%. Ovog Božića i Nove godine bit će igračaka, ali po puno višim cijenama.

Sa sirovinama se u 2021. događa nešto slično onome što se dogodilo u supermarketima u martu 2020. godine s nekim proizvodima koji su rasprodani jer je došlo do prekomjernog gomilanja zaliha zbog straha da će nestati. Tokom pandemije mnoge sirovine nisu izrađivane, onda smo se suočili sa prevelikom potražnjom i nakon godinu i po zastoja teško je podmiriti sve zahtjeve tržišta.

Nedostaje željeznih žica za opruge od kojih se prave igračke. Također nedostaje polimera koji se koriste u plastičnim autićima ili kantama za plažu, te PVC-a od kojih se prave dijelovi lutaka. Cijene ovih materijala porasle su za 100%.  Željezne cijevi za konstrukcije automobila i tobogana takođe su poskupile za 30 posto.

U slučaju mikročipova, iako su oni koje koriste proizvođači igračaka "jednostavniji, mnogo manje tehnološki od onih koji se koriste u automobilskoj industriji", postoji prevelika potražnja. Nedostatku sirovina i spektakularnom povećanju potražnje mora se dodati i globalna prometna kriza. Cijena prevoza brodom iz Azije pomnožila se za 10 zbog oskudne ponude brodova i kontejnera te vrtoglave potražnje. Kina je svjetska tvornica iz koje dolazi gotovo sve što konzumiramo.

Skoro 90% robe dolazi brodom, što je najjeftinije prevozno sredstvo, 15 puta više nego avionom. Ali nema kontejnera jer nema čelika, nema paleta jer su mnoge firme za preradu drveta zatvorene u pandemiji, a ni brodari ne mogu graditi brodove preko noći.