Uprava Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik uveliko se sprema za emisiju akcija kojom planira prikupiti 20 miliona maraka sa kojima će platiti dio obaveza slovenačkom „Elektrogospodarstvu“, piše portal Capital.

Prije emisije, RiTE mora ispoštovati odredbe Zakona o privrednim društvima i sprovesti postupak smanjenja kapitala radi pokrića akumuliranog gubitka koji je zaključno sa prošlom godinom bio 193,55 miliona maraka.

To će biti učinjeno nakon godišnje Skupštine akcionara, odnosno odmah nakon usvajanja finansijskog i revizorskog izvještaja za 2023. godinu.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović potvrdio je za Capital da Skupština akcionara RiTE Ugljevik uskoro treba da donese odluku po ovom pitanju.

„Emisija se vrši u iznosu od 20 miliona KM koliko iznosi obavezna rata slovenačkom 'Elektrogospodarstvu'“, kazao je Petrović.

On kaže da će priliku da kupe akcije imati svi akcionari.

„Svi akcionari će biti pozivani da dokupe akcije kako bi preduzeće moglo da servisira svoje obaveze po pitanju arbitražne odluke“, rekao je Petrović.

Podsjećamo, prema sporazumu potpisanom u januaru ove godine, Rudnik i termoelektrana „Ugljevik“ će u narednih sedam godina Slovencima otplaćivati 245 miliona KM duga po osnovu presude Arbitražnog vijeća u Beogradu.

Također, RiTE će sve dok radi Slovencima isporučivati trećinu proizvedene struje.