Federacija Bosne i Hercegovine dobila je prvu kreditnu ocjenu od bonitetne agencije S&P Global Ratings.

Entitet je dobio dugoročnu i kratkoročnu kreditnu ocjenu B+/B, sa stabilnim izgledima.

- Stabilni izgledi ukazuju na to da će uprkos političkim izazovima, ekonomski oporavak povećati fiskalne prihode i smanjiti inflatorne pritiske, omogućujući Federaciji BiH da održi likvidnost, postigne projicirane suficite i smanji dug, uključujući dug javnih preduzeća', navodi se u saopćenju S&P Global Ratings, piše Indikator.ba.

Trenutne projekcije S&P ukazuju da će snažan rast prihoda, uz nižu inflaciju, omogućiti FBiH da održava suficit, iako na smanjenom nivou u poređenju s prethodnim periodima. To će pridonijeti kontinuiranom opadajućem trendu omjera duga.

-Interna likvidnost FBiH i pristup domaćem kratkoročnom finansiranju te međunarodnim zajmodavcima trebali bi osigurati dovoljnu likvidnost za pokrivanje godišnjih otplata duga. Ne predviđamo da će pristup FBiH vanjskom finansiranju biti pogođen nacionalnim političkim eskalacijama, navodi se u ocjeni, ali i dodaje da su česti unutrašnji politički zastoji prepreka ekonomskom rastu i efikasnom planiranju fiskalne politike.

- Iako postoji široki konsenzus među vladama o potrebi institucionalnih i ekonomskih reformi - a proces pristupanja EU potiče ovo stajalište - implementacija je spora i postepena. Istovremeno, tekući regionalni sukobi, poput onih vezanih uz secesiju Republike Srpske, stvaraju političke napetosti i ometaju ekonomski potencijal, uprkos tome što secesija nije vjerovatna, navodi se u saopćenju.

Analitičari S&P-a primjećuju da je nedovoljna provedba kapitalne potrošnje poboljšala fiskalnu izvedbu i omjere duga, što vide kao dokaz nerealnog budžeta i administrativnih poteškoća u izvršenju potrošnje.

- Međutim, razumijemo da FBiH ima značajne potrebe za ulaganjima u infrastrukturu koje bi mogle izvršiti pritisak na budžet u nadolazećim godinama ako se poboljša planiranje i izvršenje ulaganja, navode.

Međutim, rejting agencija vjeruje da FBiH može refinansirati dug koji dospijeva kod domaćih banaka, dok se isplate prema multilateralnim institucijama pravovremeno servisiraju preko centralne vlade. Ograničenja finansiranja rezultirat će prilagodbama budžetske potrošnje, posebno na kapitalnim projektima.

Loš scenarij

- Mogli bismo sniziti ocjenu ako vlasti nastave s agresivnim kapitalnim izdacima, što bi rezultiralo značajnim deficitima nakon kapitalnih računa. Mogli bismo i smanjiti ocjenu ako uočimo poremećaj u pristupu FBiH izvorima finansiranja. To bi moglo proizaći iz znatnih nepovoljnih promjena u tržišnim uvjetima ili eskalacije međuvladinih napetosti koje bi umanjile spremnost vanjskih i domaćih povjerilaca da osiguraju financiranje državi.

Optimističan scenarij

Svako povećanje rejtinga ovisilo bi o pozitivnim kretanjima u kreditnoj kvaliteti BiH, s obzirom na to da FBiH ocjenjujemo na istom nivou kao i državu. Dodatno, unapređenje bi zahtijevalo da finansijsko upravljanje FBiH poveća transparentnost budžetskih procesa i koordinaciju s drugim dionicima u BiH, što bi u konačnici dovelo do povoljnijih uvjeta finansiranja i održivog ekonomskog razvoja.

Ekonomija FBiH je relativno loša u usporedbi s istočnoeuropskim zemljama i suočava se sa značajnim demografskim izazovima. Regionalni BDP po glavi stanovnika iznosio je oko 8.000 dolara u 2023. godini, što je u skladu s nacionalnim prosjekom BiH. -Očekujemo da će rast BDP-a ubrzati na solidnih 2%-3% godišnje tokom 2024.-2026., uglavnom u skladu s nacionalnim trendom. Stanovništvo opada, a također brzo stari. Značajan dio radno sposobnog i visoko kvalificiranog stanovništva migrira u potrazi za višim plaćama i boljim prilikama za posao. Vlada još nije provela srednjoročne politike za rješavanje ovog problema, ali se usredotočila na dugoročne politike osmišljene za potporu porodicama s djecom. To uključuje veće transfere za porodice s više od jednog djeteta i posebne naknade za novorođenčad, konstatuje rejting agencija u izvještaju.