Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i šef NiP-a, stranke koja puca po šavovima, ovih bi dana mogao imati pune ruke posla i to onog za koji ga građani BiH plaćaju, da želi i zna. Međutim, Konaković se radije bavi raspravama u Skupštini Kantona Sarajevu, čemu je očito posvetio ovaj dan. 

Umjesto konferencije za medije na kojoj bi nam, primjera radi, objasnio šta je kao ministar vanjskih poslova poduzeo u vezi sa skandaloznim izjavama visokog predstavnika Christiana Schmidta o Aliji Izetbegoviću, Konaković misli da je to pitanje "riješio" jednom Facebook objavom. Najavio je konferenciju za medije na kojoj će čitati presudu Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću i Fahrudinu Solaku u slučaju Respiratori!? 

Konaković se, dakle, obračunava sa zatvorenim Novalićem dok se, usput rečeno, kadrovi njegove stranke ovih dana hapse zbog zloupotreba položaja i krivotvorenja službenih isprava. Nešto slično kao krivično djelo zbog kojeg je presuđen Novalić, komentira Faktor.

Imao bi ministar i drugih obaveza, ali je, kao što rekosmo, očito proveo dan prateći dešavanja na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo gdje je SDA-ov zastupnik Mahir Dević spominjao presudu Novaliću u kontekstu da Novalića sada nema na čelu Vlade FBiH, pa nema ni dotacija iz federalnog budžeta Kantonu Sarajevo. Dević je iznio i svoj stav o tome kako je Novalić nevin u zatvoru, pa će nam svima Konaković sada na konferenciji za medije objašnjavati da nije?! Konaković (ni)je besposlen pop (al)i jariće krsti. 

Pad NiP-a za više od 20.000 glasova u Kantonu Sarajevo na izborima 6. oktobra ostavio je traga kako na šefa stranke, tako i na stranku općenito, pa se Konakoviću valja sad posvetiti upravo toj stranačkoj i izbornoj bazi. Doduše, ništa mu bolje ne ide ni u ostatku država, mada je nakon obmanjivanja javnosti i svih oko sebe, sada počeo obmanjivati i samog sebe da je, što bi svojevremeno rekao Fahrudin Radončić za SBB - po broju glasova superiorno odmah ispod SDA i SDP-a. 

- Ako se pomirimo sa nametanjem laži SDA mašinerije kako je zatvoren nevin čovjek, pored svih izvedenih dokaza o očiglednom kriminalu, urušit ćemo potpuno ambijent u kojem živimo, a već je dobrano narušen - vrišti Konaković sa Facebooka

Za početak, kad već sam dokazuje da je političar od kantonalnog formata, Konaković bi se prije trebao pozabaviti sve učestalijim javnim tvrdnjama o kriminalu u preduzećima u KS kojim rukovode kadrovi NiP-a i Trojke općenito, nego cijeđenjem suhe drenovine, prežvakanih tema. 

Trojka je Kanton Sarajevo dovela u debeli minus i ogromna kreditna zaduženja. Tu nikakve konferencije "vrhovnog" tumača svega o čemu on suštinski pojma nema neće pomoći. Demagogija i skretanje s teme se uvijek obiju o glavu onima koji se njima služe, pa su tako i na netom održanim izborima, a sve su prilike da će to biti još uvjerljivije na narednim. 

Usput, kada se već brine o poštivanju presuda i pravosuđa, bilo bi svrsishodnije da je Konaković to dokazivao pojavljivanjem u sudnici, a ne da Općinski sud u Sarajevu mora izdavati nalog za njegovo privođenje na ročište.