Njemačka ministrica vanjskih poslova, Annalena Baerbock, ponovo je izazvala kontroverze na globalnoj sceni, izjavama koje su direktni napad na temeljna ljudska prava i međunarodno pravo. U govoru održanom u Bundestagu, Baerbock je branila izraelske vojne napade na civilne ciljeve u Gazi, uključujući škole i stambena naselja, tvrdeći da su ti napadi opravdani jer "civilna mjesta" gube svoj zaštićeni status kada ih, prema njenim riječima, "teroristi zloupotrebljavaju". Ova izjava izazvala je šok i osudu, naročito zbog svoje očigledne kontradikcije s međunarodnim humanitarnim pravom.

Nakon decenija napora u "denacifikaciji" i jačanju ljudskih prava, ovakva opravdanja za nasilje nad civilima podsjećaju mnoge na najmračnije trenutke njemačke historije. To je svakodnevni podsjetnik da pitanje denacifikacije se nikada nije u potpunosti riješilo u Njemačkoj.

Baerbockine izjave direktno su u suprotnosti s osnovnim pravilima međunarodnog prava, naročito Ženevskim konvencijama, koje nalažu da civilna infrastruktura, poput škola i bolnica, mora ostati zaštićena u vrijeme sukoba. Ova pravila su uspostavljena kako bi se spriječilo neselektivno nasilje nad civilima, što je temeljna odrednica ljudskih prava. Međutim, ministrica vanjskih poslova Njemačke, članica stranke Zelenih koja se tradicionalno zalaže za zaštitu ljudskih, životinjskih prava i okoliša, očito je odabrala drugačiji put u ovom slučaju, opravdavajući izraelske vojne akcije pod izgovorom borbe protiv terorizma.

U svom savjetodavnom mišljenju od 19. jula 2024. o “pravnim posljedicama izraelskih politika i praksi na okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući Istočni Jerusalem”, Međunarodni sud pravde (ICJ) proglasio je izraelsku okupaciju palestinskih teritorija nezakonitom. U svojoj odluci, ICJ je naveo da su izraelske radnje, uključujući aneksiju, prisilno premještanje i rasnu segregaciju, kršenja međunarodnog prava i prava palestinskog naroda na samoodređenje. Stručnjaci su pozvali države da poduzmu konkretne korake kako bi ispunile svoje međunarodne obaveze i poštovale savjetodavno mišljenje ICJ-a. Također su naglasili ozbiljne posljedice ovih kršenja na palestinsku djecu, žene, osobe s invaliditetom i starije osobe.

Unatoč tome, Baerbock je u svom govoru sugerirala da Njemačka podržava pravo Izraela na samoodbranu, bez obzira na posljedice za civile.

Opravdanje da civilne lokacije gube svoju zaštitu jer ih navodno koriste militanti često se koristi kao izgovor za neselektivne zračne udare, no to je pravno vrlo problematičan stav. Čak i u slučajevima kada militanti koriste civilne objekte, međunarodno humanitarno pravo nalaže striktnu proporcionalnost i pažljivo razlikovanje vojnih i civilnih ciljeva kako bi se spriječila civilna stradanja. No, ono čemu smo svjedoci u Gazi daleko je od bilo kakve proporcionalnosti. 

Hiljade palestinskih civila, među kojima su i mnogobrojna djeca, i dalje stradaju u izraelskim napadima, dok Njemačka,i kroz Baerbockine riječi, je aktivni saučesnik u Genocidu nad Palestincima.

Ova poziciju Njemačke nije samo diplomatski promašaj, već prihvatanje fašizma. 

Opet.

Ovaj događaj pokazuje i da je ponašanje Christiana Schmidta sasvim u duhu sa stanjem njegove nacije. Problem je stanje duha bošnjačke nacije koji to ne vidi.