Ćejf postaje sve skuplji. Kahva s kojom miliioni ljudi započinju dan našla se u krizi proizvodnje koja joj je digla cijenu na najviše razine u posljednjih deset godina, a rezerve su sve manje.

Velika suša koja pogađa Brazil, zemlju koja opskrbljuje trećinu svjetske proizvodnje kahve, predviđa lošu žetvu. Cijena arabice, najkvalitetnije sorte, dosegla je u septembru 2,70 dolara po funti, najveću vrijednost od 2011. U posljednjih godinu dana cijena na tržištima porasla je za 75%, što je posljedično utjecalo na konačnu cijenu kod potrošača.

Brazil nije jedino veliko proizvodno područje s problemima. Vijetnam, vodeći svjetski dobavljač sorte robusta, prošli je mjesec bio meta tajfuna koji je u potpunosti pogodio glavne regije uzgoja kahve u zemlji. Šteta ugrožava sadašnju i buduću žetvu kahve jer je stradao velik broj stabala, javljaju međunarodni mediji. Cijena ove sorte, nešto jeftinije od arabice, u posljednjih je godinu dana porasla za 112 posto.

Proizvodnja kahve pada, ali potrošnja i dalje raste. Međunarodna organizacija za kahvu, organizacija sastavljena od zemalja izvoznica i uvoznica, izračunala je u svom posljednjem mjesečnom izvještaju da je akumulirana ravnoteža ponude i potražnje za šest godina u jasnom deficitu, s bilansom od -13,1 miliona vrećica kahve. Uz smanjene zalihe, prepolovljene su rezerve u Evropi, a geopolitički uslovi još više pritišću cijene, dok se pomorski promet još ne normalizira, nastavlja se u analizi Međunarodne organizacije za kahvu.

Slična je situacija kao i s maslinovim uljem. Suša u posljednje tri godine potopila je berbu maslina i pogurala cijene do neslućenih brojki viđenih u supermarketima. To je uzrokovalo pad potrošnje i povećanje udjela jeftinijih ulja, poput suncokretovog.

Kada je nafta u pitanju, ona je, čini se, počela prevladavati veliku krizu, ali sve ukazuje na to da dolazi kriza kahve. Pritisak na svjetskom tržištu utjecao je na to da Evropska komisija prije nekoliko dana odluči zatražiti odgodu veta na kahvu proizvedenu u deforestiziranim područjima. Zabrana prodaje kahve iz iskrčenih područja u Evropskoj uniji trebala je stupiti na snagu ovog decembra i također je podigla cijenu, izvještava Bloomberg. Tačnije, takva kahva prodavana je po cijeni od 3 do 5 centi više. Zabrana prodaje kahve iz iskrčenih područja osmišljena je kao mjera za borbu protiv klimatskih promjena.