Ono što je proetklih dana glasno najavljivano iz usta i tastarura botova „trojke“ po društvenim mrežama i forumima, danas je i ozvaničeno, Vlada Kantona Sarajevo, koja je svojom nesposobnošću ovaj dio Bosne i Hercegovine uvela u finansijsku neizvjesnost i milionsku dubiozu u budžetu, našla je krivca za manjak para.

Kriv im je – ponder.

Zato što u kantonalnoj hazni, tri mjeseca prije kraja godine, nema više ni prebijene pare, vladi koju predvodi bljedunjavi premijer Nihad Uk krive su izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, kojim je ukinut ponder za Kanton Sarajevo i to 2022. godine.

I ne samo to, po njima, iza mračne namjere o finansijskom uništenju najpotentnijeg kantona stoji mračna SDA, odnosno, još mračniji Salko Zildžić koji je, po njima, insistirao na donošenju izmjena ovakvog zakona, zakona kojim se pravičnije raspoređuju javni novci. Plastično rečeno, da manje bude „Tuzla radi, Sarajevo se gradi“, da dio novaca bude raspoređen drugim, nerazvijenijim kantonima.

No, ta im priča malo gubi na snazi kada se pogledaju imena inicijatora izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Inicijatori tada nisu gledali stranačku pripadnost, nego teritorijalnu, „branili“ su kantone iz kojih dolaze.  

Pa su tako, osim Salka Zildžića (SDA), promjene zakona inicirali još i Ismet Osmanović (SDA), Samira Begić (SDA), Rahim Gadžić (SDA), Husein Rošić (SDA), Edita Mazić (SDA), Enver Jukanović (SDA), Hamdija Abdić (SDA), zatim Zlatko Ercegović (SD), Meliha Bijedić (SD), Nedžad Šećić (SD), Adin Huremović (SBB) te, pazite sad, Mujo Hasić (SDP) i Mirsad Čamdžić (NS).

Mirsad Čamdžić zvani Čamac, doskora vrlo glasni „ljubavni vrtuljak“ Naše Stranke,

Nakon što je zakon u ovom domu usvojen 24. januara 2022. godine otišao je ka Domu naroda Parlamenta Federacije gdje su inicijatori izmjena Zakona bili Jasmin Duvnjak (SDA), predsjednik Kluba Bošnjaka, Slađan Ilić (SDP) iz Kluba Srba i Ivo Tadić (HDZ) iz Kluba Hrvata. Zakon je usvojen 21. februara 2022. godine.

No, sarajevskoj kantonalnoj vlasti činjenice nikada nisu bile previše bitne, kada se ne slikaju, njima je uvijek neko drugi bio kriv. Sada im je kriv – ponder.  

Niko ne zna koliko je koštala još uvijek nezavršena rekonstrukcija tramvajske pruge, kriv je ponder. Niko ne zna koliko košta gradnja pruge ka Hrasnici, kriv je ponder. Kada se iz budžeta, od čibuka, bez pojašnjenja, izdvoji dodatnih 20 miliona maraka za prugu ka Hrasnici, kriv je ponder. Kada se potroši više od 200 miliona maraka što im ih je na račun prebacila Federacija u vrijeme mrskog Fadila Novalića, kriv je ponder. Kada se zapošljava po pet-deset savjetnika svakom ministru, kriv je ponder.

Kada se izmišljaju paralelni instituti za obrazovanje u kojima se zapošljava po sviđanju, od čibuka, kriv je ponder. Kada se troše milioni iz budžetske rezerve na donacije jaranima i botovima iz takozvanih NGO i udruga građana, kriv je ponder.

Kada se hodži kupi stan u zamjenu za podršku na mrežama, kriv je ponder.  

Kada se babi iz budžeta da subvencija, kriv je ponder. Kada se zapošljava u javnim poduzećima uz lažne potvrde, kriv je ponder. Kada se kupuje helikopter, kriv je ponder. Kada se daju milioni jaranima „iz oblasti kulture“ za podršku na mrežama i analize u režimskim medijima, kriv je ponder. Kada se daju povišice članovima NO i UO javnih poduzeća, kriv je ponder.

Kad u pandemiji daju subvenciju kladionicama, kriv je ponder. Kada potroše četiri miliona maraka na kolektivnu ekskurziju u Dubai, kriv je ponder.

Kada se dovede bezveznjaka kojem je prvi posao u životu, u trideset i nekoj, da bude premijer Kantona, kriv je ponder. I da sve bude još veselije, osma je godina kako su vlast u Kantonu i još nisu naučili nacrtati budžet niti napraviti njegovu projekciju, prihodovnu i rashodovnu stranu. KIF ili KUF, ko će još o tome voditi računa.

Jer kriv je ponder.