U svijetu se rađa sve više blizanaca. Međutim, stručnjaci smatraju da je ovaj fenomen možda dosegao vrhunac. Trenutno se svake godine rađa oko 1,6 miliona blizanaca, jedan par na svaka 42 poroda. Ovo povećanje višestrukih rađanja potaknuto je faktorima kakvi su sve kasnije majčinstvo i napredak u tehnikama potpomognute oplodnje, kao što je in vitro oplodnja.

Od 1980-ih stopa rađanja blizanaca porasla je za trećinu, posebno u razvijenijim zemljama. Međutim, postoji jedno mjesto na svijetu koje se još više ističe po neobičnom broju blizanaca: mali grad u Nigeriji koji je postigao svjetski rekord.

Ono što je još iznenađujuće je da ne samo da ovaj grad ima najviše blizanaca na svijetu, već je otišao toliko daleko da je domaćin godišnjeg festivala u čast višestrukih rođenja. Govorimo o Igbo-Ora, gradiću u Nigeriji, koji ima stopu od otprilike 50 blizanaca na 1000 rođenih. Ova brojka je zapanjujuća u poređenju sa svjetskim prosjekom od 12 blizanaca na 1000 rođenih. Ali šta ovaj grad čini tako jedinstvenim? Čini se da odgovor leži u kombinaciji genetskih, kulturnih, pa čak i prehrambenih faktora.

 

 

Iznimna stopa višestrukih rađanja u Igbo-Ori godinama je predmet proučavanja, a iako još uvijek nema jasnog konsenzusa o tačnim uzrocima, mnogi mještani vjeruju da je ključ u njihovoj prehrani. Konkretno, ovaj fenomen pripisuju tradicionalnom jelu: juhi od lišća bamije i još jednom zvanom "ilasa". Iako su stručnjaci za plodnost izrazili skepticizam prema ovoj teoriji, tvrdeći da nema naučnih dokaza koji bi je poduprli, mještani su i dalje uvjereni da postoji nešto posebno u hrani koju jedu.

Međutim, naučnici ne isključuju da genetski faktori mogu igrati ulogu u obilju blizanaca u ovoj regiji. Pretpostavlja se da bi brakovi između ljudi iz porodica s historijom višestrukih rođenja mogli povećati vjerovatnoću dobivanja blizanaca. Osim toga, Yoruba kultura, kojoj pripada većina stanovnika Igbo-Ora, štuje blizance, što bi moglo utjecati na ovu genetsku predispoziciju.

Prema Yoruba tradiciji, blizance se smatra posebnim bićima, donositeljima sreće i daju im se posebna imena prema redoslijedu rođenja. Prvorođeni se zove Taiwo, "onaj koji testira svijet", dok se drugi zove Kehinde, "onaj koji dolazi poslije".

Grad je ovaj fenomen pretvorio u razlog za slavlje s godišnjim festivalom koji privlači stotine ljudi, kako domaćih tako i međunarodnih posjetitelja. Tokom ovog događaja ulice su ispunjene bojama, muzikom i predstavama, a praznična atmosfera vrti se oko jedinstvenosti višestrukih rođenja. Ove godine čak se i kraljevska porodica pridružila proslavi, uz prisustvo kralja Yorube, Oba Kehinde Gbadewole Olugbenle, koji također ima brata blizanca.

Festival ne uključuje samo parade i muzičke nastupe, već i takmičenja i prezentacije blizanaca, koji učlestvuju u zanimljivim aktivnostima poput nošenja identične odjeće, sinhroniziranog plesa ili jednostavno dijeljenja anegdota o svojim životima kao braće blizanaca.

Unatoč svim slavljima i folkloru oko blizanaca, Igbo-Oru još uvijek okružuju mnoge misterije. Nauka tek treba dati konačan odgovor zašto ovaj mali nigerijski grad drži svjetski rekord u broju višestrukih rađanja. Iako se istraživanja genetskih i okolišnih faktora nastavljaju, lokalna tradicija i popularno vjerovanje još uvijek podržavaju ideju da tajna leži u hrani. Medicinske studije nisu u potpunosti isključile mogućnost da prehrana igra ulogu, iako trenutni podaci ne podupiru snažno ovu teoriju. Za stanovnike broj blizanaca nije samo kuriozitet, već i blagoslov, simbol obilja i sreće koji iz godine u godinu slave na svom jedinstvenom festivalu.