Danas je usvojena odluka o zabrani izvoza ogrijevnog drveta, peleta i trupaca, što bi trebalo značiti sniženje cijena koje su tokom ove godine otišle u nebo. Zabrana izvoza jedini je način na koji je država mogla intervenirati.

Istovremeno, usvojene su i izmjene Zakona o PDV-u, koji će ubuduće imati diferenciranu stopu. Hrana i lijekovi bit će oporezirani po stopi od pet posto, luksuzna roba 22 posto, a sve ostalo po standardnoj stopi od 17 posto.

Šta to u praksi znači? Pojednostavljeno, znači da će nam određeni proizvodi biti jeftiniji za 12 posto. Prema tome, ako danas kupujete maslac, 250 grama platit ćete 7,95 KM, ali ako vam cijena bude niža za 12 posto, onda će cijena maslaca biti 7 maraka. Kilogram šećera umjesto 1,65 maraka plaćat ćemo 1,45, litar suncokretovog ulja umjesto 5,70 koštat će 5,02 marke. Vreća brašna sa 29,95 trebala bi pasti na 26,36 maraka, a hljeb od 400 grama sa 1,50 na 1,32 marke.

No, treba imati u vidu da se trgovci neće tako lahko odreći tih 12 posto i da će ih pokušati zadržati za sebe. Ili će se možda desiti situacija kao u Crnoj Gori, kada je snižena stopa PDV-a, a cijene porasle ili u najboljem slučaju ostale na istom nivou. Istina, ima i dobrih primjera, u Hrvatskoj je pokrenuta kampanja “lova” na trgovce koji nisu snizili cijene kada je počela primjena odluke o sniženoj stopi PDV-a. Kada su trgovci predosjetili da bi mogli osvanuti na stubu srama, sami su pokrenuli marketinške kampanje sniženja cijena i prije nego što je na snagu stupila niža stopa PDV-a. Zato, pamet u glavu.