Agencija za certificiranje halal kvalitete BiH najvila je održavanje 2. Evropskog Halal Kongresa u  Sarajevu 28-29. maja 2024. godine. Ovaj događaj Agencija za certificiranje halal kvalitete organizira u saradnji sa halal certifikacijskim tijelom Halal Control GmbH iz Njemačke, Fakultetom islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Tuzli, Udruženjem za nutricionizam i dijetetiku „Hranom do zdravlja“ uz podršku Instituta za standarde i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije (SMIIC/OIC).

Evropski Halal Kongres je centralni skup iz oblasti halal industrije u Evropi koji ima za cilj da okupi i ujedini stručnjake iz globalne halal industrije, podstičući razmjenu znanja i najboljih praksi u oblasti halal industrije. Kogres se ističe po svom naučnom i društvenom uticaju, prikazujući širok spektar naučnih, stručnih i praktičnih dostignuća u halal industriji, koja obuhvata proizvodnju, preradu, standardizaciju kvaliteta i inovacije u ovoj oblasti. Kroz razmjenu znanja i iskustava u oblasti halala, Kongres nastoji unaprijediti razvoj standarda halal kvaliteta kako na domaćem tako i na međunarodnom planu.

Na Kongresu će učestvovati predavači iz Amerike, Indonezije, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kongres će trajati dva dana, a predavači će  izlagati na 25 različitih tema iz oblasti halal industrije koje su podjeljenje u 6 sesija.

Kongres će biti obogaćen publikacijama: Knjiga sažetaka i radova i časopisom iz oblasti halal industrije „Journal of Halal Quality and Certification“ (treće izdanje) koje će dati posebu vrijednost ovom događaju.