Opklade koje je dalo nekoliko istaknutih članova Konzervativne stranke Velike Britanije mogle bi skupo koštati i njih, ali i partiju koju predvodi aktuelni premijer Rishi Sunak.

Kako javlja BBC, Komisija za kontrolu igara na sreću otkrila je da je najmanje troje konzervativaca položilo novac pogađajući kada bi se mogli održati prijevremeni izbori.

Sunak je prije nekoliko sedmica objavio da će Britanci na birališta izaći 4. jula.

Konzervativna stranka, očekuje se, trebala bi pretrpjeti težak poraz. U trenutnim anketama, njema popularnost pala je na oko 20 posto. Laburistička stranka, pak, dvostruko je popularnija. Mada je i njen rejting u trenutnom opadanju. Reformisti, koje je nedavno preuzeo ekstremno desni Nigel Farage, bilježe rat popularnosti. Ali i Liberalni demokrati i Zeleni.

Otkriće Komisije još je jedna u cijelom nizu loših vijesti za Konzervativnu stranku.

Tony Lee, direktor Izborne kampanje ove partije, uložio je 100 funti kladeći se na datum izbora. Ubrzo se javno izvinuo, ali je šteta ostala. Opkaldu je dao i Craig Williams, parlamentarni pomoćnik premijera Sunaka. On je prognozirao 4. juli kao dan izbora par dana prije nego je to formalno objavio Sunak. Ni Laura Sanders nije mogla odoliti, pa se i ona kladila. A supruga je Tonyja Leea.

Laburisti zahtijevaju opsežni krivičnu, ali i parlamentarnu istragu, ostavke i kazne.

Sada je otkriveno i da je jedan od tjelohranitelja premijera uložio novac u kladionicama u vezi datuma izbora. Policija je odmah otvorila istragu protiv njega.