"Servilan odnos kojeg predstavnici Trojke imaju prema SNSD-u i HDZ-u iz dana u dan poprima nove oblike. Osim u praktičnom pogledu, kada im predaje cijele sektore, ispunjava njihove političke ciljeve i objeručke podržava njihova kadrovska rješenja, Trojka takav odnos pokazuje i na pitanjima nacionalnog ponosa", piše na početku regovanja Stranke demokratske akcije (SDA) na način otvaranja centra Hrvatske pošte Mostar, kojem je prisustvovao premijer FBiH Nermin Nikšić.

Iz SDA ističu da šampion pristajanja na ponižavajući odnos postaje nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić.

"Nakon nedavno održanog Mostarskog sajma, na kojem je bio tek usputni gost na ćosku stola, Nikšić je jučer – opet u Mostaru – pristao da ponovo bude HDZ-ov cvjetni dekor na otvaranju prostorija „Hrvatske pošte“. Premijeru FBiH nije zasmetalo to što je u ukupnom ambijentu bio tek drugorazredni gost Hrvatskog narodnog sabora i Dragana Čovića, ali ni to što preduzeće koje je u većinskom vlasništvu Federacije BiH - dakle svih građana – nosi ime po jednom narodu i što ga blagosilja katolički svećenik", poručuju iz SDA-a.

Iz SDA podsjećaju na različite standarde i odnose prema Islamskoj zajednici.

"Iako se vrlo često znao grubo obračunavati sa Islamskom zajednicom i njihovim navodnim „miješanjem u politiku“, Nikšić ovaj put ne samo da se nije pobunio zbog očiglednog miješanja vjere i politike, već mu nije smetao ni blagoslov katoličkog svećenika. Nikšić može pogaziti sve principe koje je ranije javno proklamirao, pa i one o građanskoj i sekularnoj državi, ima čak pravo i na lično samoponižavanje, ali nema pravo da ponižava funkciju federalnog premijera, jer time ponižava sve građana Federacije BiH", zakljuje se na kraju saopćenja.