Mirsad Kukić, osnivač Pokreta demokratske akcije (PDA), preminuo je danas u 66. godini. Ovu informaciju potvrdili su zvaničnici njegove stranke, piše Faktor.

Kukić je nekadašnji visokopozicionirani član Stranke demokratske akcije (SDA). Iz te stranke je izbačen 2018. godine, nakon čega je osnovao vlastitu stranku, čiji je predsjednik bio do 2022. godine nakon čega ga je naslijedila aktuelna federalna zastupnica Elzina Pirić.

Rođen je u Banovićima 1958. godine. Diplomirao je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, a magistrirao na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli.

Bio je generalni direktor Rudnika mrkog uglja "Banovići", kao i zastupnik u parlamentima svih nivao vlasti.

Protiv njega su se vodili i sudski postupci pa je tako optuživan za nezakonito zapošljavanje u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine. Osuđen je 2020. godine na godinu zatvora, ali je presuda ukinuta i vraćena na ponovno suđenje.

Osuđivan je i ranije zbog zloupotreba položaja kada je bio direktor RMU "Banovići".

Zbog koruptivnih radnji u vezi s rudnikom "Banovići" Kukić je dospio i na američku crnu listu 2022. godine.

Svoju političku moć tokom cijelog svog političkog djelovanja crpio je uglavnom iz činjenice da je gospodario tim rudnikom i Banovićima. Nakon što su Trojka i HDZ formirali vlast u Federaciji, rudnik "Banovići" ponovo je dat na upravljanje Kukićevim kadrovima, jer je zastupnica Elzina Pirić i aktuelna predsjednica PDA dio parlamentarne većine.