Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, nastavila je u evropskim državama s ciklusom tribina i izložbi pod nazivom "Svijet pamti Srebrenicu: Lekcije iz Genocida u Evropi".

Tako je održan program i u kulturnom centru Gornje Austrije "Ursulinenhof" u Linzu, 25. juna 2024. godine. Program je počeo otvorenjem izložbe koja prikazuje historijske fotografije, dokumente i predmete vezane za genocid u Srebrenici. Posjetitelji su imali priliku na ovaj način steći bolji uvid u razmjere genocida koji je počinjen u julu 1995. godine.

U nastavku programa uvodnu riječ je imala voditeljica Semra Jašarević, članica upravnog odbora Centra savremenih inicijativa Austrija, a prvi govornik u punoj dvorani je bio Muhamed Jugo, predstavnik Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je govorio o ulozi Islamske zajednice u očuvanju sjećanja i promociji ideje o važnosti suživota.

Damir Saračević, suorganizator i predsjednik Centra savremenih inicijativa Austrija i Saveza "Consilium Bosniacum" je predstavio aktivnosti navedenih organizacija na polju edukacije i sjećanja na genocid. 

Saračević se posebno osvrnuo na inicijativu i aktivnosti ovog saveza u vezi s usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici u austrijskom parlamentu, koja je 6. jula 2022. godine jednoglasno usvojena.

Prof. dr. Josef Weidenholzer, bivši član Evropskog parlamenta i počasni konzul Bosne i Hercegovine za Gornju Austriju, govorio je o međunarodnoj perspektivi i značaju sjećanja na genocid u Srebrenici u evropskom kontekstu.

Selma Jahić, preživjeli svjedok genocida u Srebrenici, ispričala je dirljivu ličnu priču prožetu tragedijom iz jula 1995. Svjedočila je o počinjenim zločinima i govorila o svojim ličnim iskustvima, te ubistvima njenih članova porodice. Istakla je i to kako su se u određenim trenucima i vojnici UN-a neljudski odnosili prema njima.

Dr. Jasmin Medić, naučni saradnik za noviju historiju na Univerzitetu u Sarajevu - Institut za historiju, pružio je akademski uvid u događaje koji su doveli do fenocida te je govorio o strašnim razmjerama i velikim posljedicama ovog zločina.

Voditeljica programa Semra Jašarević je nakon obraćanja moderirala diskusiju, omogućavajući publici da postavlja pitanja i učestvuje u razgovoru o važnosti očuvanja sjećanja na genocid.

U toku diskusije Selma Jahić je pozvala prisutne, a posebno omladinu, da dođu u Srebrenicu i mimo mjeseca jula, te da posjete i druge gradove u istočnoj Bosni u kojima su počinjeni zločini.

Prof. Weidenholzer je napravio paralele sa suočavanjem s nacionalsocijalizmom u Austriji nakon Drugog svjetskog rata, te kazao kako je trebalo oko 30 godina da se počne pričati o tome. Rekao je da suočavanje treba početi s običnim ljudima, a ne s političkim elitama. Ujedno je naglasio da je Evropska unija napravila velike greške u Bosni i Hercegovini, te da ih sada pokušava ispraviti u Ukrajini.

Dr. Medić je govorio o značaju uključivanja teme genocida u Srebrenici i masovnih zločina u Bosni i Hercegovini u obrazovni sistem, te istakao kako smatra da će to prije biti moguće u Zapadnoj Evropi nego u Republici srpskoj, jer u Narodnoj skupštini ovog entiteta oko 90% poslanika zastupa nacionalističke stavove i negira istinu o genocidu nad Bošnjacima.

Damir Saračević je u toku diskusije naglasio da svi imaju odgovornost oživjeti usvojene rezolucije kroz različite aktivnosti, te na temelju njih pokretati inicijative i projekte. Ovom prilikom je podsjetio prisutne kako Savez "Consilium Bosniacum" planira 7. jula 2024. organizirati Marš mira i veliki javni skup na Trgu heroja u Beču. 

Nakon dinamične diskusije, prisutni su mogli kupiti knjige s temom genocida u Srebrenici na njemačkom, engleskom i bosanskom jeziku, te još jednom u miru i tišini pogledati izložbu, čiji je autor dr. Hikmet Karčić.

Ovaj i drugi događaji, u okviru projekta The World Remembers Srebrenica, imaju za cilj podizanje svijesti o genocidu u Srebrenici i promicanje diskusije o važnosti sprečavanja takvih zločina u budućnosti. Organizatori su istakli da je važno nastaviti educirati javnost i promicati dijalog kako bi se osigurala pravda i pomirenje.

Shodno reakcijama i komentarima prisutnih, a zahvaljujući doprinosu svih govornika i učesnika, ovaj događaj je ostavio dubok utisak i doprinijet će kolektivnom sjećanju na Srebrenicu.