Brend sportske odjeće Adidas zahvaćen je olujom nakon što je najavio da će "revidirati" svoju najnoviju reklamnu kampanju obuće sa supermodelom Bellom Hadid nakon reakcije proizraelskih grupa, a korisnici su taj potez opisali kao rasistički.

Kompanija za sportsku odeću izvinila se zbog "uznemirenosti" koju je izazvala palestinsko-američki model kao zaštitno lice SL72 patika koje su prvi put dizajnirane za Olimpijske igre u Minhenu 1972. tokom kojih je 11 izraelskih sportista i njemački policajac ubijeno u napad palestinske militantne grupe.

Nakon ponovnog lansiranja patika prošle sedmice, račun izraelske vlade na X, kao i proizraelske grupe, osudili su Adidas jer je angažirao Hadid kao ambasadorku za kampanju, povezujući patike sa smrću Izraelaca tokom igara.

Nakon bijesa, sportska kompanija se izvinila zbog "nenamjerne" veze i rekla da će "revidirati" ostatak kampanje.

"Svjesni smo da su uspostavljene veze s tragičnim historijskim događajima - iako su oni potpuno nenamjerni - i izvinjavamo se za bilo kakvu uznemirenost ili nevolju", navodi Adidas u izjavi.

“Vjerujemo u sport kao ujedinjujuću silu širom svijeta i nastavit ćemo s našim naporima da zagovaramo različitost i jednakost u svemu što radimo.”

Kao odgovor, mnogi korisnici društvenih mreža optužili su brend da je popustio političkom pritisku i kaznio palestinsku manekenku za zločine s kojima nema nikakve veze.

“Bella Hadid nije terorista niti na bilo koji način povezana s teroristima samo zato što je Palestinka. Nikada nisam vidio tako drsko otpuštanje nekoga zbog njegove etničke pripadnosti”, objavio je jedan korisnik.

Fotografije Hadid su uklonjene sa Adidasovih društvenih naloga, dok su fotografije fudbalera Julesa Koundéa, repera A$AP Nasta, muzičarke Melisse Bon i manekenke Sabrine Lan, koje su takođe predstavljene u kampanji, ostale, što je mnoge korisnike navelo da kritikuju potez kao „eklatantni rasizam“.

Hadidina slika trenutno ostaje na Adidasovoj američkoj web stranici za SL72.

"Ovo je zapravo vrlo otkrivajuće jer dokazuje da Izraelci samo refleksno vjeruju da su svi Palestinci teroristi", objavio je drugi korisnik.

“Nije važno što je Bella Hadid rođena 25 godina nakon Olimpijskih igara 1972., ona je odgovorna za ono što se dogodilo samo zato što je Palestinka”, navodi jedan od korisnika.

Nekoliko korisnika pozvalo je na bojkot Adidasa.

Hadid je godinama govorila u znak podrške Palestini, ali je bila posebno glasna u posljednjih nekoliko mjeseci jer su razaranja i broj poginulih u Gazi dominirali naslovnicama.

U izjavi krajem oktobra, Hadid je na Instagramu rekla da je imala mnogo prijetnji, ali da se nije plašila.

“Srce mi krvari od bola od traume koju vidim kako se odvija, kao i od generacijske traume moje palestinske krvi.”